Hilversumse Golff-winkel wordt AH

HILVERSUM – De Golff-vestiging van ondernemer Gijs van Rijn in de Hilversumse Meent bij Bussum wordt een Albert Heijn. Van Rijn is hiermee een van de ondernemers die de EMTÉformule uit de weg zijn gegaan en kozen voor een andere formule.

Willem-Paul de Mooij |

Van Rijn heeft deze week zijn personeel ingelicht over de overgang naar Albert Heijn: “Die reageerden daar erg positief op.” Net als de ondernemer zelf, die in week 9 zijn nieuwe Albert Heijn in Hilversum zal openen. Toen bekend werd dat enkele Golff-vestigingen onder de vlag van EMTÉ moesten gaan varen, ontstond er lichte paniek onder de ondernemers. Van Rijn: “EMTÉ-franchisers moeten voldoen aan bepaalde criteria, waaronder een minimum aan omzet van ongeveer 120.000 euro. Dat haalde ik niet met mijn kleine supermarkt.” Volgens Van Rijn is dit een van de redenen waarom veel Golff-ondernemers niet zaten te wachten op een ombouw naar EMTÉ: ”Veel van mijn collega’s halen die minimumomzet ook niet en maakten zich zorgen waar EMTÉ die verwachte omzetstijging vandaan wilde halen. Wie zou dat verschil gaan bijspijkeren?”

AH-koper
Samen met Sligro is Van Rijn op zoek gegaan naar een formule die de supermarkt wel onder haar hoede wilde nemen. De keuze voor Albert Heijn liet niet lang op zich wachten. “Hilversum, Bussum en Naarden is een volledig blauw gebied. Ook heeft Albert Heijn zich de afgelopen jaren zeker bewezen als consistente partij. De kans om mij aan te sluiten bij de marktleider grijp ik graag aan.” Door de overeenkomsten in prijsimago tussen Golff en AH, verwacht Van Rijn geen terugloop in zijn klantenbestand. In tegendeel, de franchiser verwacht zelfs een toename van het aantal klanten: “Een AH-koper is een AH-koper. Consumenten die voorheen naar de AH in een andere wijk gingen, kunnen nu dichtbij ook naar een Albert Heijn.” Oude Golff-klanten verwacht Van Rijn extra te stimuleren met een onderscheidend assortiment, een goede uitstraling en beleving in de winkel. Ook ziet Van Rijn het bonussysteem van AH als een plus, in zijn huidige winkel is dit concept ook al bekend. Van Rijn verwacht dankzij dit uitgebreidere klantenbestand onder de AH-formule ook een forse omzetstijging te kunnen bewerkstelligen: “Wij gaan met de nieuwe winkel voor een omzetverdubbeling.“

Vrijheid
Van Rijn is erg te spreken over de Albert Heijn-formule: “AH heeft wat te vertellen. Golff heeft geen vaste grenzen van wat er te vinden in binnen de winkel. AH heeft een duidelijke visie over hoe je producten verkoopt.” Daarnaast is ook de ondernemersvrijheid binnen Albert Hein Van Rijn goed bevallen: “Keuzes voor streekgebonden en lokale producten mag je zelf maken, daar ben je vrij in. Alleen het versaanbod moet wel voldoen aan strakke regels, dankzij een akkefietje met de AD haringtest een tijdje terug.” In deze haringtest eindigde een zelfstandige AH in Hellevoetsluis op plek 91 van de 100 en daar heeft de keten blijkbaar van geleerd. Van Rijn zit niet met deze vrijheidsbeperking: “De vraag is of je zelf je complete assortiment wilt bepalen. In Zaandam zit een aantal knappe koppen die goed weten waar ze mee bezig zijn.”

Inspelen op markt
Ondanks eerdere uitspraken van AH-topman Sander van der Laan over het niet te dominant te willen zijn, krijgt Albert Heijn er dus toch weer een vestiging bij, in een gebied waar de keten reeds goed vertegenwoordigd is. Van Rijn neemt de opmerking van Van der Laan met een korreltje zout: “Albert Heijn moet zich uiteraard aan de NMa-regels houden, en mag zich niet ontwikkelen tot een monopolist. Maar de keten kan wel blijven inspelen op de markt en als zij een versterking van haar winkelgebied ziet, zal zij deze niet laten liggen.”

Bron: Levensmiddelenkrant

gijsvanrijn01_small.jpg
gijsvanrijn01_small.jpg