Joachim-Nieuwhoff-Directeur-Inkoop-en-Landbouw-met-biologische-rode-bieten.jpg Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij Hak met de biologische rode bieten.

Hak komt voor het eerst met biologische rode biet

GIESSEN – Groenten- en peulvruchtenfabrikant Hak komt in het najaar met haar eerste biologische product, de rode biet. Dit is het begin van de transitie naar volledig biologisch voor de Nederlandse teelt. Hak benadrukt dat de biologische producten niet een aparte lijn zijn binnen het assortiment, maar een vervanging van de huidige producten.

Redactie |

De overstap naar 100% biologische teelt in Nederland moet in 2027 volledig zijn gerealiseerd. “De reis naar biologisch is uitdagend en er ligt geen vastomlijnde route klaar, we leren onderweg terwijl we gewoon aan de slag gaan”, zegt Nicole Freid, ceo van HAK. “Bij de rode biet pakt biologische teelt goed uit, zowel in opbrengst als in kwaliteit. Maar er zijn gewassen die uitdagender zijn, zoals rodekool en doperwten, waarbij de uitkomst onzekerder is. Toch gaan we ervoor, omdat we geloven dat de overstap naar biologisch op de lange termijn noodzakelijk is voor de toekomstbestendigheid van de Nederlandse landbouw en bodem, het verdienvermogen voor de telers en voor de toekomst van ons eigen bedrijf.”

Aantrekkelijk
Het moet telers aantrekkelijk gemaakt worden om over te stappen op biologisch. “Dat kan door extra inspanningen financieel te compenseren en een langetermijnsamenwerking aan te gaan, zodat je van elkaar kunt leren en er meer zekerheid is over de afzet. Dat doen we nu al. Maar je kunt ook denken aan het aanjagen van nieuwe technologieën die biologisch telen makkelijker maken. Denk aan robots in de onkruidbestrijding, het gebruik van data of specialistische schoffeltechnieken”, legt Joachim Nieuwhoff, Directeur Inkoop en Landbouw bij Hak uit.

Hak geeft aan dat de biologische rode bieten niet duurder zullen zijn dan de niet-biologische bieten die het vervangt. Het bedrijf berekend de meerkosten van de overgang niet door aan consumenten. Biologisch moet geen keuze zijn, maar breed beschikbaar en betaalbaar voor iedereen.

Bron: Levensmiddelenkrant