coffee-171653_1920.jpg

Onderzoek

Grote prijsverschillen als je thuis koffie zet

DEN HAAG – Zelf thuis een kopje koffie zetten is hartstikke gezellig. Maar in de prijs die consumenten ervoor betalen, zit wel een groot verschil. De Consumentenbond voerde een prijsonderzoek uit en onderzocht de prijs voor een kopje koffie thuis.

Redactie |

De bond onderzocht de prijzen van vier verschillende systemen om koffie te zetten, ging naar negen supermarkten, twee webwinkels en een koffiespeciaalzaak om uit te rekenen wat nu een kopje koffie kost. Er werd niet gekeken naar de prijs van aanschaf van het apparaat en het water en energieverbruik.

Centen
Het mag geen verrassing zijn dat koffie gezet van koffiebonen het goedkoopst is, zeven cent per kopje. Een kopje filterkoffie is slechts een cent duurder met acht cent per kopje. Gebruiken consumenten een apparaat voor koffiepads dan kost een kopje koffie tien cent. Cups zijn het duurst met gemiddeld vijfentwintig cent voor een Nespresso- of Dolce Gusto-cup. Koopt een consument originele Nespresso-cups dan kost dat gemiddeld 47 cent.

De prijzen van koffie zijn de laatste drie jaar flink gestegen. Koffiebonen zijn 32% duurder geworden, filterkoffie 39%. Koffiepads werden 30% duurder en voor cupjes, inclusief de huismerken, betalen consumenten 53% meer dan drie jaar geleden.

A-merk
De Consumentenbond keek ook waar de koffie van A-merken het goedkoopst is. Supermarktketen Dirk en Vomar zijn het goedkoopst en de webwinkels en Spar gemiddeld het duurst. Kiest een klant voor een huismerk, dan scheelt dat soms wel 30% tot 50% ten opzichte van A-merken. De bond merkt wel op dat er regelmatig aanbiedingen zijn, ook van de duurdere A-merken. Nadeel van Bol en Amazon is dat klanten daar vaak meerdere verpakkingen in een keer moeten aanschaffen. Gelukkig is koffie goed houdbaar, merkt de bond op.

Keurmerk
Er is veel mis in de koffiehandel. Boeren krijgen vaak weinig betaald en er is geen enkele relatie tussen wat de boeren krijgen en wat wij hier in de winkel betalen. Daarom raadt de Consumentenbond aan koffie te kopen met een keurmerk, zoals Fairtrade of Rainforest Alliance. Deze keurmerken garanderen een eerlijke minimumprijs voor de koffieboeren en de prijs in de winkel is niet per se duurder dan koffie zonder keurmerk.

Bron: Levensmiddelenkrant