AMSTERDAM – Duurzame viskenner en oprichter van het duurzame visconservervenmerk Fish Tales, Bart van Olphen, heeft op de Prinsengracht in Amsterdam Tins & Fish geopend. In de winkel wordt alleen blikvis verkocht.
In Tins & Fish wordt een nieuw assortiment van 25 visconserven van Fish Tales verkocht. Een aantal producten werd speciaal voor de winkel ontwikkeld met Van Olphen. Alle vis komt van kleine, lokale duurzame visserijen en visproducenten. Die wrappers waarin de blikjes zijn verpakt, zijn ontworpen door de Portugese kunstenares Ana Lisa Luças. Zij kreeg van Fish Tales de vrije hand in het ontwerpen van de verpakking.
Trend
Winkels met alleen visconserven zijn in Portugal en Noord-Spanje cultureel fooderfgoed. Begin deze eeuw leefde de aandacht voor het ambacht en kwaliteitsbedrijfjes op. Van Olphen schreef er twee boeken over die vooral in de Verenigde Staten succesvol waren. De Amerikaanse influencer Ali Hooke lanceerde tijdens de pandemie ‘tinned fish datenights’ en die werden een trend. Er gingen ‘conserverias’ open op Times Square in New York, Borough Market in Londen en in Parijs.
Van Olphen is een specialist en kenner als het gaat om ingeblikte vis. Hij zet zich al 25 jaar in voor duurzame vis.
Bron: Levensmiddelenkrant