Kaptein - Ronald Goedheer geknipt.jpg Kathelijne van Hattum (marketing manager) en Anne van Egmond (commercieel directeur). Foto: Ronald Goedheer

‘Echte Smeerkaas Proteïne is voor iedereen die bewuster wil eten’

HEILOO – Genoeg proteïne binnenkrijgen. Tegenwoordig is dat een kwestie die bij veel consumenten speelt. We zien allerlei proteïneverrijkte producten op de markt komen. Zo ook de Echte Smeerkaas Proteïne 15+ van Kaptein. Anne van Egmond, commercieel directeur Kaptein, vertelt meer over dit product dat de award voor Beste Introductie 2024 wint.

WINNAAR KAPTEIN ECHTE SMEERKAAS PROTEÏNE 15+

Waarom past dit product zo goed in het Nederlandse supermarktschap?
“Echte Smeerkaas Proteïne combineert traditie en innovatie en speelt in op de actuele consumententrends. Smeerkaas is al decennialang een geliefd en herkenbaar product in Nederland. Deze nieuwe variant voegt daar een moderne twist aan toe. Onze proteïne-variant biedt een gezonder alternatief binnen het smeerkaasschap. Het kuipje van deze smakelijke krachtpatser bevat meer proteïne in vergelijking met andere smeerkazen, omdat er extra wei-eiwitten zijn toegevoegd. Daarnaast bevat de proteïne-smeerkaas 74% minder vet en 25% minder zout dan volvette smeerkazen en het is een bron van vezels. Zo sluit het perfect aan bij de groeiende vraag naar functionele voeding. Dit maakt het product niet alleen aantrekkelijk voor sporters en actieve consumenten, maar ook voor iedereen die bewuster wil eten.”

Op welke manier laten jullie het product opvallen in het schap?
“Echte Smeerkaas maakt deel uit van onze vertrouwde ‘Echte’-familie, bekend van onder andere Echte Boter en Echte Kaas. Dankzij deze sterke merknaam profiteert het product van een hoge naamsbekendheid en een betrouwbaar imago bij de consument. Wat Echte Smeerkaas écht onderscheidt in het schap, is de opvallende verpakking. In plaats van de klassieke koeien in een Hollands landschap, trekken de sporters in actie direct de aandacht. Deze uitstraling sluit perfect aan bij de beleving van een sportieve en bewuste levensstijl.”

Welke rol spelen retailers en ondernemers daarin?
“Retailers en ondernemers spelen samen een cruciale rol in de introductie en ondersteuning van innovatieve producten zoals ook bij onze proteïneverrijkte smeerkaas. Supermarkten bieden schapruimte aan voor nieuwe producten, waardoor deze direct beschikbaar zijn voor een breed publiek. Het strategisch plaatsen van het product in het koelschap helpt om de aandacht van de doelgroep (sporters en gezondheidsbewuste consumenten) te trekken. Wij ondersteunen elkaar met promotiecampagnes, zoals kortingsacties of speciale displays, om de introductie van nieuwe producten te versnellen.”

Wat is de meest verrassende feedback die jullie van retailers of ondernemers hebben gekregen op dit product?
“Een category manager gaf aan: ‘Eindelijk vernieuwing in het schap sinds Echte Smeerkaas twee jaar geleden in het schap gekomen is. Iets wat tweehonderd jaar stil heeft gestaan, wordt aardig in beweging gezet. Ga zo door!’”

Als je het product in drie woorden zou moeten omschrijven, welke woorden kies je dan?
“Gezonde smeerkaas innovatie.”

Waar liepen jullie tegenaan in de ontwikkeling van dit product?
“De grootste uitdaging was het behouden van de gewenste smeerbaarheid. De toevoeging van extra proteïne en de vermindering van vet en zout resulteerde in een product dat van origine minder goed smeerbaar is dan traditionele smeerkaas. Tegelijkertijd moesten wij ervoor zorgen dat ondanks de gewijzigde samenstelling de smaak behouden bleef. Wij vinden dat wij er aardig in geslaagd zijn de romige textuur en volle smaak grotendeels te behouden.”

Als dit product over vijftig jaar nog steeds bestaat, hoe ziet het er dan uit?
“Je kunt zeggen dat het toekomstbeeld dan verbeterde voedingswaarden en duurzaamheid combineert, terwijl de vertrouwde smaak van Echte Smeerkaas natuurlijk behouden blijft. Je kunt daarbij denken aan een nog hogere proteïneinhoud, nog minder vet en meer vitaminen en mineralen. De verpakking is nu al volledig recyclebaar, maar we houden ook zeker de technologische innovaties in de gaten!”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.