Dirk en Deka halen konijnenvlees uit het schap

NIEUWVEEN - Konijnenvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk wordt niet langer verkocht bij Dirk en Dekamarkt, ook niet tijdens de feestdagen. Dat hebben de supermarktorganisaties bekend gemaakt aan Wakker Dier, die de beslissing toejuicht.

Joost Agterhoek |

De ngo hoopt ‘dat veel andere supermarkten dit goede voorbeeld volgen’. Tijdens Kerst vorig jaar onderzocht Wakker Dier de herkomst van konijnenvlees, verkocht bij elf Nederlandse supermarktketens. Veel dieren kwamen uit Hongarije, Frankrijk en zelfs China, aldus Wakker Dier, waar ze gehouden werden in traditionele kooien. Het welzijn van kooikonijnen is ‘erbarmelijk met veel pijn, ziektes, verveling en hoge sterfte’, aldus Wakker Dier.

Welzijnskooien
Konijnenvlees in de Nederlandse supermarkten komt meestal uit het buitenland, volgens het onderzoek van de ngo. Nederland telt ongeveer 70 commerciële konijnenhouderijen, die konijnen in zogeheten welzijnskooien of een parksysteem houden, die de dieren meer ruimte geven dan de traditionele kooien. Wel is volgens Wakker Dier de sterfte in welzijnskooien nog steeds erg hoog.
Albert Heijn heeft aan de stichting aangegeven haar konijnen uit Hongarije te importeren wegens de lage sterfte in de houderijen daar. Volgens de specificaties van de supermarktorganisatie, lijkt het een verbetering op de Nederlandse welzijnskooi, met iets meer ruimte, geen transport en een gedeeltelijk dichte vloer..

Beter Leven
Plus en Jan Linders waren de enige supermarktketens die volgens Wakker Dier vorig jaar ook konijnenvlees met één ster van het Beter Leven-keurmerk aanboden. Op het moment is er in Nederland geen konijnenhouder meer die voldoet aan de normen van de Dierenbescherming, aldus Wakker Dier, die zegt deze Kerst haar onderzoek te herhalen en te hopen geen kooikonijn meer aan te treffen.

Bron: Levensmiddelenkrant

konijnenvlees_konijnen_konijnenhouderij_kerst_900x525.jpg