NIEUWVEEN – De eerste warme dagen in Nederland zijn een feit, we hebben de 20 graden al aangeraakt. Voor Levensmiddelenkrant dé reden om foodinnovator Eveline van Dam te vragen wat typisch Nederlands ‘zomers genieten’ inhoudt, wat we de komende maanden kunnen verwachten en welke nieuwe trends we vooral moeten proberen deze zomer.
Verschillende generaties genieten op verschillende manieren. De ouderen drinken graag nostalgisch, maar geven wat meer uit voor kwaliteit. De jongere generatie geeft minder uit en hecht waarde aan de beleving en het moment.
Wat komt er het eerste bij je op als je aan ‘zomers genieten’ denkt?
“Lekker veel buiten zijn en samen eten met familie en vrienden. Spontane avonden op het terras of gewoon in de tuin, waarbij iedereen iets lekkers meeneemt. Alles voelt net wat losser, lichter en gezelliger. Precies zoals de zomer hoort te zijn.”
Voor 2025 zijn er veel trendvoorspellingen gedaan. Zie je daar al wat van terug?
“Wat me opvalt, is dat de aandacht voor functionele ingrediënten echt is toegenomen. Eiwitrijk kennen we wel, maar je ziet nu ook steeds meer producten met toegevoegde vitamines, mineralen of adaptogenen (kruiden en andere stoffen die helpen om de hormoonbalans in het lichaam te herstellen en daarmee de fysieke en mentale weerbaarheid te versterken, red.), allemaal afgestemd op specifieke leefstijlen. In het Verenigd Koninkrijk zie je dat retailers daar zelfs hele schappen aan wijden, bijvoorbeeld rond thema’s als gut-health en brainfood.
Ook 0.0% en low alcohol blijven groeien, mede door de zebrastriping trend: jongeren wisselen alcoholische drankjes bewust af met non-alcoholische varianten. Zo blijven ze meedoen, maar zonder de kater. Tegelijkertijd zie je dat mensen meer willen halen uit iets simpels als water. De herbruikbare fles is ingeburgerd, maar er is nu veel vraag naar varianten met extra elektrolyten of kruiden. Op beurzen zie je bijvoorbeeld chlorofylwater, eiwitwater of cactuswater met antioxidanten.
Verder zie ik steeds meer hybride vleesproducten én een groeiende rol voor groenten en peulvruchten. Dat vind ik een mooie ontwikkeling die laat zien dat smaak en gezondheid steeds vaker samengaan.”
De lente is echt begonnen, ook in de supermarkten. Wat voor nieuwe ontwikkelingen zie je daar?
“In de zomer eten we anders dan in de winter en dat zie je direct terug in het schap. Richting de warmere maanden ligt de focus op lichte maaltijden, frisse smaken en een seizoensaanbod dat meer kleur brengt. Alles ziet er net wat vrolijker en zomerser uit.
Nieuwe introducties op het gebied van ijs, drankjes, snacks en maaltijdsalades stromen langzaam in. Frisse, tropische smaken die passen bij de zomer.
We willen minder in de keuken staan en eten vaker buiten. Dus gemak, portiegrootte, snackable & shareable , want het moet gemakkelijk te delen zijn met anderen, en koude gerechten zijn belangrijk. Wat verder opvalt is de wereldse inspiratie. Deze tijd van het jaar draait om vakantiegevoel en dat willen we ook gewoon thuis proeven, met smaken van over de hele wereld. Daarbij is de Koreaanse keuken in opkomst.”
Veel fabrikanten richten zich op ‘het naar buiten gaan’, de buitenmomenten zoals barbecue, het park et cetera. Is jou dat ook opgevallen?
“Jazeker, nu de lente aanbreekt zien we weer allemaal nieuwe introducties. Het was dit jaar vroeg mooi weer, en dan merk je meteen hoeveel mensen de barbecue aansteken. Zodra het kan, willen we naar buiten. De eetmomenten veranderen ook, we staan minder in de keuken en spreken liever af om samen buiten te eten. Zomerse dagen zijn relatief schaars in Nederland, dus als de zon schijnt, grijpen we massaal onze kans.”
Zijn er nieuwe trends te zien voor het festivalseizoen?
“Het zijn niet per se nieuwe trends, maar je ziet wel dat bestaande ontwikkelingen groter worden en meer impact hebben op het festivalseizoen. Denk aan no- en low-alcoholopties en functionele drankjes, die worden steeds normaler en horen er echt bij.
Ook food speelt een steeds grotere rol. Waar het voorheen vooral ging om een snelle friet of een pizzaslice, willen bezoekers nu écht goed en lekker eten. Mensen zoeken naar beleving: het eten moet passen bij de sfeer van het festival, het mag bijzonder zijn, misschien zelfs een beetje verrassend of ‘Instagrammable’. Je ziet ook meer wereldkeukens, plantaardige opties en kleine gerechtjes om te delen. Eten wordt onderdeel van de totale festivalervaring, niet alleen iets wat je tussendoor meepikt.”
Wat voor ontwikkelingen zie je in het drankenassortiment?
“Ik noemde het net al even: je ziet steeds meer dranken die niet alleen lekker zijn, maar ook iets ‘doen’. Denk aan functionele dranken met toegevoegde voordelen zoals focus, rust of hydratatie. Die zijn vooral populair onder de jongere doelgroep.
Daarnaast maken klassieke frisdranken een comeback, maar dan met een frisse, creatieve twist. Gen Z en millennials geven nostalgische smaken een nieuw jasje, met opvallende combinaties en een speelse presentatie. In Amerika zie je bijvoorbeeld de heropleving van oldschool soda floats , en in het Verenigd Koninkrijk gaan ze voor de slushies en drinkbare desserts.
Voor de oudere doelgroep blijven speciaalbieren en traditionele drankjes geliefd. Vaak wat nostalgisch zelfs, en net wat meer premium. Het verschil zit in wat men zoekt: de ene generatie wil kwaliteit, de andere beleving. Wat me verder opvalt: de Spritz is weer terug, maar dan in een 2.0-versie. Je ziet ‘m in allerlei varianten en smaken, vaak met een eigen twist of signature. En het leuke is dat dit drankje zowel jongere als oudere generaties aanspreekt.”
Welke trend zie je bij de jongere generatie op het gebied van eet- en drinkmomenten?
“Je merkt in deze tijd dat ook de jongere generaties minder vaak buiten de deur eten en drinken. Het blijft nog steeds onderdeel van hun levensstijl, maar ze geven er simpelweg minder aan uit. Vooral Gen Z blijft die momentjes belangrijk vinden, maar kiest nu vaker voor kleine verwenmomenten. Denk aan bubble tea, matcha lattes of een bijzonder gebakje. Iets kleins, maar wel speciaal. Het draait om een unieke ervaring of een beloning die je jezelf gunt, zonder dat het meteen veel hoeft te kosten. Die vorm van downtrading zie je nu steeds vaker terug.”
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Wat is jouw voorspelling voor hard seltzer in Nederland?
“Hard seltzer spreekt vooral een jongvolwassen doelgroep aan. Merken als Heineken, dat vorig jaar Stëlz overnam, en Vrumona met GiG Drinks dit jaar, zetten daarop in. Het succes zit deels in het product zelf, maar vooral in hoe je het merk in de markt zet, en dat lukt niet iedereen. In 2024 lag de consumptie van hard seltzer in Nederland op zo’n 13%, met een verwachte groei naar 18% in 2028 (Bron: MT/ Sprout). Het blijft dus een niche, maar wel één om in de gaten te houden. Het grote succes van hard seltzers blijft in Nederland vooralsnog uit, maar op festivals en evenementen zie je de dranken wel steeds vaker. In 2024 maakte hard seltzer al standaard deel uit van het drankenaanbod op veel festivals, en dat zal in 2025 niet anders zijn.”
Heb je een tip voor ondernemers om zomers genieten prominenter aanwezig te laten zijn op de winkelvloer?
“Laat mensen de zomer echt beleven in de winkel. Denk goed na over je presentatie: gebruik second placings , thematische displays en zet seizoensproducten slim in. Presenteer zomerse items bij elkaar, bijvoorbeeld in één koeling of schap, afgestemd op een specifiek eetmoment, zoals een picknick, barbecue of dagje weg. Denk aan complete picknickpakketten, aanvullend barbecue-assortiment of verrassende combinaties.
Door producten slim te bundelen, maak je het niet alleen handig, maar geef je ook inspiratie mee.
Maak het makkelijk én verleidelijk: wat neemt jouw klant mee? Kun je iets laten proeven? Zo verras en inspireer je de klant op het juiste moment.”
Wat wordt hét product van deze zomer?
“Goede vraag! Ik denk dat het een cross-overproduct wordt – die zie je steeds vaker. Denk aan de hype rondom de crompouce: nieuwe combinaties die verrassend zijn, maar tóch vertrouwd aanvoelen. We kennen inmiddels allemaal Dubai-chocolade, yuzu of pistache, ik verwacht dat je die ook meer terug gaat zien in ijs of andere zomerse producten. Ook kalimotxo (cola met rode wijn, red.) wordt genoemd als mogelijke zomerdrank. Je ziet het nog niet veel op menukaarten, maar het zou me niets verbazen, zeker nu retro al een tijdje trending is in food.
Uiteindelijk draait het om de juiste mix van beleving, smaak en textuur. Je moet letterlijk en figuurlijk de sweet spot vinden. En vergeet de rol van TikTok niet: één viral video kan genoeg zijn om dé zomerhit van het jaar te lanceren.Slimme merken houden die bewegingen scherp in de gaten en spelen daarop in. Zorg dus dat je alert blijft en mee kunt bewegen, want de zomertrend kan zomaar morgen ontstaan.”
Welke tradities en producten associëren we in Nederland met zomers genieten?
“Als ik denk aan Nederlandse zomerse tradities, dan kom ik toch uit op de klassiekers: ijsjes, onze terrascultuur, salades en pastasalades, en natuurlijk stokbrood met kruidenboter. Let maar eens op, zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, gaat ook overal de barbecue aan. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn, als het maar lekker, makkelijk en gezellig is.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.