sloop in de Kwakel 2.jpg De sloop van de oude panden is in volle gang om plaats te maken voor een supermarkt en tien appartementen in De Kwakel.

Ondernemers

De Kwakel krijgt een nieuwe supermarkt met een beetje méér

DE KWAKEL - Plannen voor een nieuwe supermarkt in De Kwakel had ondernemer Rob Rehorst al zeker tien jaar. Hij wilde destijds in de dorpskern van het dorp, dat onderdeel vormt van de gemeente Uithoorn, een nieuwe supermarkt en tien appartementen laten bouwen. Terughoudendheid van de gemeente, de coronacrisis en de Oekraïense oorlog gooiden roet in het eten en zorgden voor een behoorlijke vertraging.

Nanja Pol |

“Aan de dorpsbewoners heeft het in ieder geval niet gelegen, er kwam geen enkel bezwaar vanuit die hoek. Maar nu is het dan eindelijk zover”, vertelt Rehorst aan Levensmiddelenkrant . De eerste paal wordt deze week in de grond geslagen voor de nieuwbouw. Die tien jaar uitgestelde eer valt zijn kinderen, of hemzelf te beurt. De ondernemer is jarenlang met de gemeente Uithoorn bezig geweest om de vergunningen te krijgen voor de sloop van de oude winkels en voor de nieuwbouw van een supermarkt en tien appartementen. Dit project komt op het terrein waar voorheen de Rabobank, een snackbar en wat winkels zaten, in de dorpskern van De Kwakel.
“De nieuw te bouwen supermarkt krijgt een verkoopvloeroppervlak van 800 vierkante meter. De nieuwbouw gaat van een laag met een kap naar tweehoog met kap. Maar er was geen omwonende die hier bezwaar tegen had. Bij de gemeente is de knop omgegaan. Een goede ontwikkeling. Maar dat mocht ook wel, na al die jaren”, aldus Rehorst. “Het is in ieder geval een mooi project dat het dorp ten goede komt.”

‘Zorgen dat je hard werkt’
Leegloop in dorpen is een landelijk verschijnsel waar ook De Kwakel mee te maken heeft. Rehorst vindt daar wel wat van. Het is heel lastig, een van de moeilijke dingen die er bij het ondernemen komt kijken. Hij vraagt zich af in hoeverre dat kan worden tegengehouden. Faciliteiten en service bieden aan de inwoners, altijd betrokken blijven bij de lokale gemeenschap, die aspecten ziet hij als taak om zijn steentje bij te dragen. Hij zegt: “Je moet als ondernemer iets voor je dorpsgenoten betekenen. En zorgen dat je die goede service met een glimlach blijft bieden. Dan willen mensen gerust wel bij je blijven winkelen.” Hij vult aan: “O ja, en zorgen dat je hard werkt. Gewoon handel bieden, de schappen vol houden, ook al is dat tegenwoordig soms best lastig. Anders valt er natuurlijk niks te kopen voor de klant. Gelukkig gaat dat de laatste tijd wel een beetje beter, hoor.”
Welke formule er op de gevel van de nieuwe supermarkt komt, is bij Rehorst nog niet bekend. “Ach, er zal vast wel iemand willen leveren. Heb jij misschien nog een goede tip voor me?”, grapt hij. Wel weet hij dat hij, net als in zijn andere supermarkten, veel producten bij lokale leveranciers gaat afnemen. “Ik neem nu bijvoorbeeld al paprika’s, witlof, eieren en stroopwafels af van producenten uit de omgeving.” Ook hiermee wil Rehorst het belang van lokaliteit benadrukken.

Lees verder onder de foto ↓

"Je moet als ondernemer iets voor je dorpsgenoten betekenen"
supermarkt bij artikel Rob.jpg Onder welke formule de supermarkt komt, is nog niet bekend.

Lokaal boodschappen doen
Een dorpskern heeft een sociale functie: mensen ontmoeten elkaar, houden een praatje. Rehorst benadrukt het belang van voorzieningen in het dorp. Bij zijn huidige supermarkt Quakel staat een keet waarin tijdelijk een snackbar zit, omdat de oude onlangs gesloopt is ten behoeve van de nieuwbouw. Rehorst: “Je wil de mensen in het dorp toch kunnen voorzien van hun dagelijkse behoeften. En je moet ze natuurlijk niet het dorp uitjagen naar andere plaatsen waar ze hun inkopen kunnen doen of een snack halen.”
Tegelijkertijd vindt hij dat de inwoners zelf ook een taak hebben, door zoveel mogelijk lokaal hun boodschappen te doen. “Met de nieuwe supermarkt die eind volgend jaar geopend gaat worden, is dat prima mogelijk. In de tussentijd doe ik er dus zoveel mogelijk aan om de mensen hier te houden”, aldus de ondernemer.
Ook de komst van tien appartementen, in dit geval allemaal koopwoningen, komt het dorp De Kwakel ten goede. Rehorst: “Nu zullen de woningen die er extra bijkomen, het woningtekort niet oplossen. Maar wanneer oudere mensen naar een appartement verhuizen, en er komen daardoor eengezinswoningen vrij waar stellen, eventueel met kinderen, komen te wonen, dan biedt dat wel mogelijkheden. Het zorgt voor doorstroming en verjonging. Ik vind dat ik daar wel een grote rol in neem, zoals dat ook geldt voor het bieden van goede voorzieningen; een mooie supermarkt met een ruim assortiment, bijvoorbeeld. Dat hoort daar voor mij zeker bij.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.