EINDHOVEN - De planten die vroeger op de kantoren van Philips-medewerkers stonden en dienden als depot voor koude koffie zijn nu gebruikt als decor voor een van de kleinste Albert Heijn-supermarkten van Nederland. De winkel in Vershal Het Veem in Eindhoven wordt gezien als een koelkast of voorraadkast voor consumenten, vanwege de grootte.
Met maar 250 vierkante meter is dit de op een na kleinste reguliere Albert Heijn-winkel. Een koelkastwinkel, een extra grote AH to go of een AH Urban. De namen voor de nieuwe Albert Heijn in Vershal Het Veem op Strijp-S gingen al even rond, maar volgens Eva Mathlener, formulemanager bij Albert Heijn, is het een ‘gewone’ kleine AH die verrassend compleet is. “In Naarden is een zelfde soort winkel gevestigd, maar dan van 100 vierkante meter. Dat noemen we ook een kleine Albert Heijn”, vertelt ze. Het is volgens Mathlener de bedoeling dat je elke maaltijd kunt samenstellen in dit filiaal. “Daarom hebben we een keuze gemaakt welke producten geschikt zijn voor in het schap. Geen tien soorten jam of pindakaas, maar een aantal waarvan wij in andere vestigingen zien dat ze goed worden verkocht.”
AH Kit
Bij binnenkomst kom je niet meteen terecht op de agf-afdeling, zoals gebruikelijk is bij AH. Dat is een bewuste keuze geweest, zegt Mathlener. “Het is vernieuwend dat je eerst bij de producten voor directe consumptie komt. Zo’n 30 procent van alle 3500 producten is bedoeld om gelijk te consumeren. Bij een AH to go-winkel is dat al 90 procent.” De doelgroep van deze locatie is gericht op millennials die op elk moment van de dag binnenlopen voor hun boodschappen. ’s Middags voor een broodje en ’s avonds voor de avondmaaltijd. “Deze winkel is daarom ook geschikt voor de Albert Heijn Kit. Dat is een Allerhande Box, maar dan voor 2 personen met één gerecht. De kit wordt momenteel getest in 25 vestigingen en is begonnen in de winkel op de Bilderdijkstraat in Amsterdam. De kit loopt daar waanzinnig goed, maar het moet wel bij de wens van de doelgroep van de winkel passen: snel, makkelijk en gezond een maaltijd op tafel zetten.” De borrelboxen zijn om diezelfde reden ook in het koelschap te vinden. Daarin zitten meerdere verse smeersels en toastjes, voor acht tot tien personen. “Je kunt je voorstellen dat als het mooi weer is dat klanten hier komen voor zo’n borrelbox en een fles gekoelde, witte wijn. Alle dranken worden namelijk gekoeld verkocht. Dat past in het kader van directe consumptie.”
Sociale winkel
De uitdaging van dit filiaal zit volgens de formulemanager in het bieden van een compleet assortiment in een winkel met een kleine oppervlakte. “De paden zijn wat smaller, vandaar dat we ook alleen mandjes hebben en geen winkelwagens”, aldus Mathlener. “De kans is dus aanwezig dat je elkaar aanraakt als je langs elkaar moet in een gangpad, maar dat maakt het alleen maar een sociale winkel.” Niet alleen de inrichting van het filiaal is aangepast op het kleine formaat. “We hebben bijvoorbeeld geen flesseninname. We nemen ze wel aan, maar in principe kunnen klanten de lege flessen inleveren op andere locaties.” In de Vershal wordt geen cashgeld meer aangenomen. Daarin gaat Albert Heijn mee met de ondernemers die in de Vershal zijn gevestigd. “We hebben vier scan&go-kassa’s. Klanten houden van keuze, dus het is bij de servicebalie wel mogelijk om met contant geld te betalen. We juichen het niet toe, maar faciliteren het wel”, vertelt Mathlener. Voor het eerst is een koelschap geplaatst in een klein filiaal waar klanten zelf vis kunnen scheppen. “Dat vind ik nog wel spannend. Er zijn momenteel 200 winkels waar we dit hebben staan, maar dat zijn allemaal grotere filialen. De winkelmedewerkers geloven erin dat het hier een succes wordt, omdat de klant controle heeft over het product en goed kan portioneren. Ik ben benieuwd.”
Samenwerking
In de kleine AH worden versproducten zoals yoghurt en sushi verkocht. Door de grootte van de winkel is het niet mogelijk om deze ter plekke te bereiden. Vandaar dat er wordt samengewerkt met andere AH-locaties in de buurt. Een daarvan zit 1500 meter verderop. “Met een gekoelde bakfiets worden hier elke ochtend producten heen gebracht, zodat deze winkel ook is voorzien van verse producten”, aldus de formulemanager. Het is de bedoeling dat deze service wordt uitgebreid, zodat pizza, pasta en andere versproducten die elders worden bereid, ook bij het Albert Heijn-filiaal in de Vershal verkrijgbaar zijn. “Het is wel al mogelijk om producten uit het assortiment te bestellen, zoals een borrel- of sushiplateau. Die kun je dan ophalen bij een andere vestiging.” Niet alleen producten worden uitgewisseld tussen de filialen in Eindhoven, ook de medewerkers komen van andere winkels, waaronder de Albert Heijn XL aan de Limburglaan. “Op die manier wordt het filiaal ondersteund door de grote broer: een XL-winkel”, aldus Mathlener.
Bron: Levensmiddelenkrant