pexels-matvalina-20285567 (1).jpg

Drankenkartons populair bij melk en vruchtensap

AMSTERDAM – Nederlanders geven voorkeur aan kartonnen verpakkingen bij zuivelproducten, vruchtensappen en frisdranken zonder koolzuur. Dat komt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok.

Redactie |

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Hedra, de Nederlandse branchevereniging die zich inzet voor de milieubelangen van de producenten van drankenkartons. De reden dat consumenten vaker voor drankenkartons kiezen, is omdat deze makkelijk te bewaren zijn en ook makkelijk recyclebaar. Het heeft over het algemeen niks te maken met de duurzaamheidsaspecten die verbonden zitten aan de drankenkartons. Daar zijn consumenten zich vaak nog onbewust van.

Melk en vruchtensap
43% van de consumenten maakt het niet zoveel uit wat voor verpakking een bepaalde drank heeft. 35% vindt dit wel heel erg belangrijk. Als het om melk of vruchtensap gaat, dan schenkt 61% dit het liefst uit een kartonnen verpakking. “Drankenkartons zijn niet weg te denken uit de Nederlandse keukens. Dit onderzoek laat zien dat de consument duidelijke voorkeuren heeft. Melk en vruchtensap willen ze uit een drankenkarton, net als dranken zonder koolzuur. Op andere segmenten hebben we als industrie nog terrein te winnen”, aldus Inge Eggermont, algemeen directeur van Hedra.

Zwerfaval en impact milieu
In het onderzoek is ook gekeken naar zwerfafval en de perceptie van Nederlanders wat betreft de impact van specifieke verpakkingen op het milieu. Als het gaat om zwerfafval dan zegt 2% wel eens een glazen fles tegen te komen op straat en 7% een drankenkarton. Dit is 45% bij blik en 37% bij plasticflessen. Als het gaat op de impact van de verpakkingen op het milieu is 7% van mening dat een glazen verpakking het slechtste is. Dit is 9% bij drankenkartons en blik. De plastic verpakking wordt veruit als slechtste gezien met 59%. De deelnemers die drankenkarton niet goed voor het milieu vinden, geven hier verschillende redenen voor.

Educatie en communicatie
Volgens Eggermont is er nog een hoop te doen op het gebied van educatie en communicatie. “De polymeren en het aluminium uit drankenkarton is met relatief weinig energie goed te separeren en te recyclen, wat in Nederland en een groot aantal andere Europese landen ook gebeurt. Het feit dat ze van natuurlijke in plaats van fossiele grondstoffen zijn gemaakt en dat ze goed te recyclen zijn, maakt van drankenkartons een verpakking met een lage CO2-uitstoot.” Toch denkt een deel dat drankenkartons niet makkelijk recyclebaar zijn en weet het merendeel niet waar de verpakking van gemaakt is. Het bestaat voor 75% uit papiervezel en 21% uit een mix van polymeren (HDPE, LDPE, PP) en een dun laagje aluminiumfolie. Nederlanders geloven dat ingezamelde plasticflessen vaker worden gerecycled dan ingezamelde drankenkartons.

Bron: Levensmiddelenkrant