samenwerking Tetrapak.jpg

Tetra Pak, Recon en AVK bestendigen circulaire toekomst drankenkartons

UTRECHT – Tetra Pak, Recon Polymers, en AVK Plastics breiden hun partnerschap verder uit. Met de samenwerking tussen de partners wordt de volgende stap gemaakt in het recyclen van verpakkingsmateriaal en het bevorderen van een circulaire economie in de drankenkartonindustrie.

Redactie |

Voedselverpakkingen zijn cruciaal om mensen wereldwijd te voeden, maar dragen tegelijkertijd bij aan de groei van afval als ze niet of onvoldoende ingezameld en gerecycled worden. De wereldwijde hoeveelheid afval zal tegen 2050 met maar liefst 70% toenemen, volgens de Wereldbank. Dit maakt de transitie van een lineaire naar circulaire economie nu nog urgenter.

Investering
In 2023 investeerde Tetra Pak een miljoen euro in Recon Polymers in Roosendaal. Dit bedrijf verwerkt PolyAl, het restant uit drankenkartons van plastic en aluminium na verwerking, tot herbruikbare grondstoffen voor de kunststofindustrie. Deze investering leidt een recyclingcapaciteit van minstens 8.000 ton per jaar, waarmee ongeveer 30% van de PolyAl uit drankenkartons in Frankrijk, België en Nederland gerecycled wordt.

Groeien in ontwikkeling
AVK Plastics, gevestigd in Balk, ontwikkelt en produceert hoogwaardige kunststofproducten uit gerecycled plastic, zoals afdekdozen en herbruikbare transportpallets. De producten worden op de markt gebracht via dochteronderneming Q-Pall. Ook levert AVK Plastics co-ontwikkeling en diensten op het gebied van contractproductie aan klanten die gerecycled plastic in hun producten willen gebruiken, met productiemogelijkheden in Nederland, Denemarken en Duitsland. Het bedrijf wil, in samenwerking met partners in de keten, duurzaamheid door afvalfracties, die nog niet of nauwelijks worden gerecycled, commercieel benutten voor zowel bestaande als nieuwe toepassingen.

Meer mogelijkheden
De nauwe samenwerkingen hebben ertoe geleid dat Recon Polymers zijn recyclingproces heeft geoptimaliseerd, en AVK Plastics de infrastructuur voor materiaaltoevoer heeft aangepast. Hierdoor kan gerecycled PolyAl gebruikt worden voor het maken van transportpallets en is daarmee een van de grootste gebruikers van de grondstof. Met de ondersteuning van Tetra Pak en Recon Polymers ziet AVK Plastics nog meer mogelijkheden om het gebruik van gerecycled PolyAI voor bestaande en nieuwe toepassingen te vergroten.

Recon Polymers heeft met de uitbreiding van de recyclingcapaciteit de beschikbaarheid van gerecycled PolyAl vergroot en, onder leiding van directeur Dirk van Loon, grote stappen gezet in het verminderen van het energieverbruik tijdens het recyclingproces. Met de investering van Tetra Pak gaat het bedrijf nu de benodigde machines aanschaffen om dit proces verder te optimaliseren.

Milieu-impact
Frank Vandewal, sustainability director Frankrijk, Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bij Tetra Pak: "Onze samenwerking met AVK Plastics toont aan hoe strategische en slimme partnerschappen de circulariteit in de verpakkingsindustrie versterken. Samen vergroten we de recyclingcapaciteit en verminderen we de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen. Dit verhoogt de waarde van gerecyclede materialen en stimuleert andere bedrijven om circulaire praktijken ook te omarmen. Ook consumenten worden zich steeds meer bewust van hun milieu-impact en verlangen naar duurzame oplossingen. Met AVK Plastics kunnen we innovatieve recyclingoplossingen aanbieden die inspelen op de wensen van de consumenten en bijdragen aan een gezondere planeet."

Constructieve en open samenwerking
Arno Kanters, managing director bij AVK Plastics voegt toe: “We hebben een ambitieuze groeistrategie en duurzaamheidsagenda. Ons doel is om volledig circulair te worden en gerecycled plastic om te zetten in kwaliteitsproducten met de laagst mogelijke milieu-impact. De samenwerking met Recon Polymers om hun energie-efficiënte recyclingproces voor PolyAl te verfijnen en gerecycled materiaal te leveren dat aansluit op onze materiaalrecepten, is een goed voorbeeld van een constructieve en open samenwerking binnen de waardeketen. Hiermee laten we zien wat er mogelijk is als partijen bereid zijn nauw samen te werken op basis van een gedeelde agenda. Dit is wat wij een écht partnerschap noemen."

Bron: Levensmiddelenkrant