AMERSFOORT – Recent onderzoek van bureau Q&A Retail onder consumenten brengt interessante inzichten. Zo vindt de helft van de ondervraagden dat de maatregelen om winkeldiefstal bij zelfscankassa’s tegen te gaan, ondermaats terwijl een op de vijf onder bepaalde omstandigheden diefstal toelaatbaar vindt.
In het onderzoek gaf een op de elf consumenten aan wel eens iets bewust gestolen te hebben uit de supermarkt. Iets meer dan een kwart heeft wel eens iets meegenomen zonder te betalen, hoewel dat voornamelijk per ongeluk is gebeurd. Drie op de tien consumenten heeft wel eens gezien dat een andere klant iets meenam zonder te betalen.
Toch hebben zelfscankassa’s de voorkeur bij het winkelende publiek. Bijna 80% gebruikt die bij een bezoek aan de supermarkt en bij 59% heeft dat zelfs de voorkeur. Het weghalen of verminderen van het aantal zelfscankassa’s kan zelfs leiden tot omzetverlies. Ongeveer een vijfde van de consumenten zou dan wisselen van supermarkt of de winkel minder vaak bezoeken. Bij de 30 tot 44-jarigen, een belangrijke doelgroep voor de supermarkten, zou ruim een kwart een andere supermarkt kiezen als zelfscankassa’s worden verwijderd.
Bewust
De ondervraagde consumenten denken dat in vijf procent van de zelfscan-transacties er bewust diefstal wordt gepleegd. Toch is er veel bijval voor diefstal onder bepaalde omstandigheden. Een op de vijf vindt het toelaatbaar als er bijvoorbeeld sprake is van pure noodzaak door geldgebrek. Aan de ander kant is meer dan de helft voorstander van een strengere aanpak in de bestrijding van diefstal. Communicatie over de maatregelen die genomen worden is daarbij van belang. De ondervraagden zien het liefst betere zichtbaarheid van beveiliging, discrete technologieën en het vaker uitvoeren van steekproeven.
De afgelopen weken ondervroeg Q&A Retail aan 777 Nederlandse consumenten over diefstal bij zelfscankassa’s. Ze deed dat naar aanleiding van de recente berichtgeving van Jumbo over de impact van diefstal in de supermarkt en berichtgeving uit het Verenigd Koninklijk en de Verenigde Staten.
Bron: Levensmiddelenkrant