cattle-4232201_1920.jpg

Melkunie krijgt Beter voor Natuur & Boer-keurmerk

UTRECHT – De producten van Melkunie krijgen vanaf volgend jaar allemaal het Beter voor Natuur & Boer-keurmerk. Hiermee verduurzaamt Arla Foods het zuivelmerk. Het onafhankelijke keurmerk sluit aan bij de ambities van het bedrijf voor een toekomstbestendige landbouw.

Redactie |

In 2025 gaan de melk, karnemelk en yoghurt over naar het keurmerk. De andere producten volgen dan in 2026. De gefaseerde overgang moet de bij Melkunie aangesloten boeren de mogelijkheid geven te voldoen aan de voorwaarden van het keurmerk.

Ondersteuning
“We begrijpen dat verduurzamen een grote uitdaging is voor boeren. Daarom nemen we die zorg weg en ondersteunen we hen bij elke stap,” zegt Urte Freericks, verantwoordelijk voor de boerenbetrekkingen en landbouw bij Arla Foods. “Wij helpen melkveehouders die investeren in verduurzaming, door de garantie dat we ten minste drie jaar lang Beter Voor de Natuur & Boer-melk afnemen, en door adviesgesprekken over de overgang naar duurzamere bedrijfsmodellen. Zo zorgen we samen voor een betere toekomst met zuivel die goed is voor mens, dier en natuur. In december organiseert Arla een bijeenkomst om geïnteresseerde boeren te voorzien van meer informatie. Met de eigen leden die om willen schakelen, zijn wij al langer in gesprek en ondersteunen hen actief in het traject.”

Duurzaamheidspremie
Naast de ondersteuning, krijgen de melkveehouders een extra duurzaamheidspremie van vijf cent per kilo melk en gegarandeerde afname. De hoogte van de extra premie wordt bepaald door de Stichting Beter voor Natuur & Boer. Naast de huidige melkveehouders, is Arla Foods actief op zoek naar melkveehouders die zich willen aansluiten. Gerbrand Vlooswijk uit het Utrechtse Montfoort, heeft al besloten om over te stappen van weidemelk naar het Beter voor Natuur & Boer-keurmerk. “Met hulp van Arla, maak ik mijn bedrijfsvoering klaar voor de toekomst. Om te voldoen aan de criteria van Beter voor Natuur & Boer, heb ik onder andere grasklaver en kruidenrijk gras ingezaaid. Ook heeft 10% van mijn grasland een beheerbestemming gekregen. Dat houdt onder andere in dat we niet maaien van 1 april tot 1 juni. En daarmee helpen we de weidevogels", aldus Vlooswijk.

Belangrijk stap
Louis Rippen, directeur van de Stichting Beter voor Natuur & Boer, is blij met de samenwerking: “We verwelkomen Arla Foods en haar melkveehouders in ons keurmerk, een belangrijke stap naar een duurzamere en klimaatbestendigere zuivelketen. Melkveehouders die investeren in kruidenrijk grasland, merken vaak dat ze minder kunstmest nodig hebben en dat de bodemgezondheid verbetert. Dit maakt de weides veerkrachtiger tegen klimaatverandering. Ook het welzijn van koeien en jongvee verbetert, door de eisen van ons keurmerk. Deze mooie stappen richting duurzamere zuivel worden beloond met een premie die door de stichting wordt vastgesteld en voor alle zuivelverwerkers geldt.”

Bron: Levensmiddelenkrant