AMSTERDAM - Ieder jaar halen ongeveer 3 miljoen Nederlanders een echte kerstboom in huis, waarna deze, na de jaarwisseling, vaak in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur eindigt. Zonde, want de sparrennaalden kunnen perfect dienen als ingrediënt in verschillende gerechten of zelfs in een winters speciaalbiertje, ontdekte Amsterdams biermerk Lowlander. Het merk zamelt sinds 2018 kerstbomen in om de naalden te gebruiken voor Lowlander Winter I.P.A.
Voor het produceren van Lowlander Winter I.P.A. is 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het inzamelen van de afgedankte kerstbomen haalt Lowlander alle naalden zorgvuldig van de takken, om deze vervolgens te conserveren in een neutrale graanalcohol. “Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaar het karakter”, schrijft het biermerk in een persbericht. Enkele weken later ontstaat een extract waarmee de Winter I.P.A. gebrouwen kan worden.
Kookboek
Daarnaast heeft Lowlander een receptenboek gelanceerd zodat je zelf kunt koken met sparrennaalden. Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ bevat meer dan 20 recepten om je kerstboom te consumeren. “Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en - jam tot feestelijke voor - en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker!”, aldus Lowlander.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops