NoPalm Ingredients MT Team.jpg Het managementteam van NoPalm. V.l.n.r. Jeroen Blansjaar (coo), Jeroen Hugenholtz (cto) en Lars Langhout (ceo).

Doorbraak bij NoPalm Ingredients

WAGENINGEN – Het Nederlandse biotech-bedrijf NoPalm Ingredients heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de productie van duurzame ingrediënten. Het bedrijf is er in geslaagd om op industriële schaal via fermentatie 120.000 liter oliën en vetten te produceren uit reststromen en dat is een wereldprimeur.

Redactie |

Sinds 2021 is het bedrijf bezig om via hun gepatenteerde gistfermentatieproces reststromen uit de voedselindustrie om te zetten in voedselgeschikte oliën en vetten. De productierun heeft laten zien dat het proces werkt en dat opent de weg naar grootschalige commerciële toepassingen. “Drie jaar geleden fermenteerden we nog op laboratoriumschaal. Afgelopen zomer bereikten we 5.000L en vandaag zijn we succesvol opgeschaald naar 120.000L,” zegt Lars Langhout, ceo en medeoprichter van NoPalm Ingredients. “De vraag naar palmolie groeit jaarlijks met 4%, terwijl het aanbod van RSPO-gecertificeerde palmolie dit tempo niet kan bijhouden. De behoefte aan duurzame alternatieven is urgenter dan ooit. Onze fermentatie-gebaseerde olie is een volwaardige directe vervanger tegen dezelfde prijs en heeft de potentie om de industrie te transformeren.”

Het proces van NoPalm Ingredients produceert oliën en vetten met 90% minder CO₂-uitstoot en 99% minder landgebruik dan de palmolieproductie. Als vervolg op de geslaagde productierun is het bedrijf gestart met industriële tests in samenwerking met commerciële partners om de prestaties in realistische toepassingen te valideren. Dit is een essentiële stap richting commerciële contracten en de ontwikkeling van de eerste grootschalige First-of-a-Kind Demofabriek.

Bron: Levensmiddelenkrant