AMSTERDAM – Uit de Vleesvervangers Monitor van Markteffect, een marktonderzoeksbureau op het gebied van retail en Fast-Moving Consumer Goods (FMCG), blijkt dat 47% van de Nederlanders het liefst zo min mogelijk bewerkt voedsel wil. Het periodiek onderzoek is onder 2.028 consumenten gedaan.
Niet alleen de bereidingswijze, ook de samenstelling en ingrediënten van voeding telt mee voor de gezondheid van een product, volgens de experts. Van de mensen die meegedaan hebben aan het onderzoek, geeft 46% aan te willen weten hoe hun voeding geproduceerd wordt. Guido Camps, onderzoeker en voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit zegt: “Er ontstaan vaak misvattingen rond de term 'ultra processed foods' en het gebruik van de NOVA-schaal om het bewerkingsniveau vast te stellen. Deze schaal categoriseert bijvoorbeeld hele uiteenlopende producten zoals volkorenbrood uit de supermarkt, soep, snoep, pizza en vleesvervangers allemaal als categorie 4 ‘hoog bewerkt’."
Gezond dieet
Camps vervolgt: "Dit betekent echter niet automatisch dat deze voedingsmiddelen allemaal even gezond of ongezond zijn; sommige ervan, zoals volkorenproducten, passen prima in een gezond dieet en worden ook aanbevolen door het Voedingscentrum. Het is dus ook best moeilijk om alle ‘hoog bewerkte’ producten te vermijden in de supermarkt. Daarnaast geldt dat zelfgemaakte gerechten van onbewerkte producten, denk aan appeltaart, niet per definitie gezonder zijn. Het is dus van belang om te letten op de ingrediënten en samenstelling en niet alleen bewerkingsniveau.”
Minder dierlijk en meer plantaardig
Een andere factor die invloed heeft op de eetkeuzes van mensen is de impact van het klimaat en het milieu. Van de ondervraagden geeft 43% aan voorkeur te geven aan duurzame producten. Meer dan vier op de tien geeft aan dit terug te zien in hun omgeving, die vaker kiest voor vegetarisch. Het onderzoek toont aan dat 41% denkt dat plantaardige voeding beter is voor het milieu.
“Het is overduidelijk aangetoond dat minder dierlijk en meer plantaardig eten beter is voor de natuur en het klimaat. WWF heeft uitgerekend hoe een menu binnen de ecologische grenzen van onze aarde eruit zou zien. Daarin is nog beperkt ruimte voor vlees en kaas, en veel meer plek voor peulvruchten, noten en andere vleesvervangers. Meer plantaardig eten betekent dat we minder land nodig hebben om voedsel te verbouwen en minder biodiversiteitsverlies. Dat is beter voor onszelf en onze natuur”, aldus Corné van Dooren, adviseur duurzame voedingsconsumptie bij WWF-NL.
Verschillende benaderingen
Vlees is een essentieel onderdeel van hun voeding, vindt 61% van de respondenten. Ook de prijs speelt mee in de keuze voor dierlijke producten. Meer dan de helft zegt vleesvervangers nog altijd te duur te vinden, in vergelijking met vlees. Camps zegt: “De gezondheid van vleesvervangers en vlees is een complex onderwerp, waar veel verschillende benaderingen voor zijn. Het hangt af van samenstelling en ingrediënten. De ene vleesvervanger is de andere niet en voor vlees geldt eigenlijk hetzelfde. Je kunt dus niet in het algemeen iets zeggen over vlees versus vleesvervangers, maar je moet specifiek naar het product en de ingrediënten kijken.”
Bron: Levensmiddelenkrant