Edamame bonen aan plant.jpg

Jumbo introduceert Nederlandse edamame bonen

VEGHEL – Jumbo heeft vanaf 2025 vriesverse edamame bonen van Nederlandse bodem in het assortiment. De bonen worden in ruim zevenhonderd winkels van Jumbo in Nederland en België verkocht. Dat de van oorsprong Aziatische boon nu van eigen bodem komt, is het resultaat van de samenwerking tussen de Veghelse supermarktketen en Nederlandse boeren.

Redactie |

Het partnership wordt tevens gestimuleerd door Plant Protein Forward, een initiatief van Foodvalley NL, Rabobank en het Interprovincieel Eiwitoverleg. Ton van den Hoek, inkoop agf bij Jumbo, reageert op het nieuwe product: “We zijn ook supertrots dat we als een van de grootste supermarktketens als eerste in Nederland vriesverse edamame boontjes van Nederlandse oorsprong kunnen aanbieden. We kunnen daardoor een hele grote groep klanten in onze winkels in Nederland en België enthousiast maken voor deze smaakvolle groene krachtpatser, die bovendien bijdraagt aan een eiwitrijk en plantaardig eetpatroon.”

Toenemende vraag
Door de edamame bonen op Nederlandse bodem te telen is er minder co2-uitstoot, vanwege korter vervoer. Verder gaat Azië de teelt vaak gepaard met ontbossing en hoog pesticidegebruik. Dat is bij de Nederlandse variant niet aan de orde. De afgelopen jaren is er meer vraag vanuit de markt gekomen naar de sojaboon, wat voor Nederlandse boeren interessant is. Door de stimulans van Plant Protein Forward is het voor hen aantrekkelijk om dit product te telen. Het initiatief steunt de boeren de komende jaren, zowel bij de opschaling en professionalisering, als bij het stimuleren van hun afzetmarkt.

Biodiversiteit
De samenwerking tussen Jumbo en de Nederlandse boeren is officieel gestart bij akkerbouwer Harry Schreuder, een van de Flevolandse ketenpartners die meewerkt. “Dat past goed in mijn bouwplan. Bovendien maakt edamame dit bouwplan duurzamer. De boon is namelijk een ‘vlinderbloemig’ gewas. Hiermee vergroot ik de biodiversiteit. Daarnaast bindt het gewas stikstof en dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid. Dankzij edamame heb ik minder kunstmest nodig, ook voor andere gewassen die ik later op hetzelfde perceel teel, zoals aardappelen, uien, tarwe, suikerbiet en peterselie”, licht hij toe. 

Bron: Levensmiddelenkrant