DEN HAAG - Verpact publiceerde onlangs het voltooide onderzoek naar de invloed van de hoogte van het statiegeldbedrag op het inlevergedrag van consumenten. Een onderzoek in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Inmiddels stijgen de percentages voor blikjes en flesjes: de prognose voor het inzamelpercentage voor grote en kleine plastic drankflessen over 2024 is 78%. Van de blikjes wordt in 2024 naar verwachting 82% ingezameld.
Nabijheid inleverpunt
Verpact gebruikt de inzichten uit de onderzoeken om het statiegeldsysteem verder te optimaliseren zodat de inzamelpercentages verder stijgen. De belangrijkste motivatie voor de consument om in te leveren, is de nabijheid van een inleverpunt. Dit bevestigt dat de gekozen aanpak van het fors uitbreiden van het aantal innamepunten de juiste is.
Minimale impact
Zowel het statiegeldbedrag voor kleine flesjes als grote flessen in Nederland is in lijn met andere Europese landen die al 90% inzamelen, zo blijkt uit een vergelijk door PricewaterhouseCoopers. Daarvoor is een hoger statiegeldbedrag niet nodig. Verder tonen de onderzoeken aan dat verhoging van het statiegeldbedrag minimale impact heeft op het inzamelpercentage van kleine en grote plastic drankflessen.
Ongewenste neveneffecten
Bovendien staat een hoger statiegeldbedrag niet in verhouding tot de maatschappelijke risico's, nadelige gevolgen en de bijkomende kosten hiervan. Bijvoorbeeld voor de reiniging en schade van opengebroken openbare afvalbakken. Ook het groeiend risico op fraude en criminaliteit, een mogelijke verschuiving naar alternatieve verpakkingen met een hogere milieu-impact en de impact op het boodschappenbudget zijn nadelige gevolgen van een verhoging.
Bron: Levensmiddelenkrant