WOERDEN – Werkgevers in de horeca en retail hebben kritisch gereageerd op de voorgenomen plannen voor verhoging van het wettelijk minimumloon. Dit werkt inflatie in de hand en leidt tot een forse verhoging van de loonkosten.
Namens INRetail, Koninklijke Horeca Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt het Vakcentrum: “Het verhogen van lonen voor hoofdzakelijk scholieren en studenten, voor wie dit meestal een bijbaan is, pakt verkeerd uit. Vermijd maatregelen die inflatie verder in de hand werken en voor werkgevers opnieuw tot een forse verhoging van loonkosten leiden.”
Afspraken
In een gezamenlijke reactie op de voorgenomen plannen zeggen de organisaties dat vakbonden en werkgevers in hun cao zelf afspraken kunnen maken over de lonen voor jongeren met hoofdzakelijk een bijbaan. Deze partijen kunnen ook gerichte afspraken maken voor medewerkers vanaf 18 jaar met een afgeronde opleiding en voor wie het nodig is hun bestaanszekerheid te vergroten.
Duurder
“Bestaanszekerheid voor jongeren vanaf 18 jaar pak je niet aan door de lonen voor alle jongeren te verhogen. Dit kabinet moet het brede effect van dergelijke maatregelen in beeld brengen en beter kijken waar het probleem nu echt ligt. Dagelijkse uitgaven worden voor consumenten door een algemene verhoging van het jeugdloon flink duurder. Dat bedreigt de bestaanszekerheid van ondernemingen en daarmee de instandhouding van voorzieningen, ook in de regio”, luidt het vanuit de werkgeversorganisaties.
"In wat door de coalitie tot nu toe bekendgemaakt is, zitten positieve signalen voor huurders, consumenten en gemeenten. Werkgevers in de detailhandel en horeca vrezen echter voor nog meer druk op hun toekomst. Het verhogen van het wettelijk minimumjeugdloon per 2027 is een verkeerde ontwikkeling", vinden zij. De werkgevers zien meer heil in het verlagen van de belasting op arbeid.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops