greenfood.png Klokhuizen van appels kunnen na het fermentatieproces weer dienen als nieuwe grondstof voor voedingsproducten.

Greenfood zet vol in op een circulair voedselsysteem

HELSINGBORG – De Zweedse voedselgigant Greenfood en biotechbedrijf Tekinn hebben de handen ineengeslagen in een foodtech-samenwerking om ongebruikte voedselresten een nieuw leven te geven via fermentatie. Het innovatieproject is onderdeel van het Circular Development Hub for Food Innovation-project, gefinancierd door de Europese Unie en de regio Skåne.

Zoë Kools |

In 2021 besloot Greenfood dat afval van het bedrijf moet worden gehalveerd en alle grondstoffen zo hoog mogelijk in de waardeketen moeten blijven. Als onderdeel hiervan worden nu bacteriën en fermentatie bestudeerd met het doel om het voedselsysteem circulair te maken. “Het unieke fermentatieproces transformeert reststromen van de voedselproductie, zoals vezelige stelen en schillen, in geheel nieuwe grondstoffen. Dergelijk materiaal wordt meestal afval of diervoer, maar na ons fermentatieproces wordt de nieuwe grondstof niet alleen eetbaar, maar ook verrijkt qua smaak, textuur en voedingswaarde. Ze dragen ook bij aan andere waardevolle eigenschappen in verschillende eindproducten. We zijn erg blij dat onze technologie bijdraagt aan de noodzakelijke transformatie van ons voedselsysteem, zowel in Zweden als wereldwijd”, legt Fredrik Jonsson, coo van Tekinn, uit.

Duurzaam voedselsysteem
Greenfood past het zero-wasteprincipe toe op elke grondstof die het groente- en fruitverwerkingscentrum binnenkomt. Maria Mehlin, duurzaamheidsontwikkelaar bij Salico, onderdeel van de Greenfood Group, zegt hierover: “Er is nog veel te doen als het gaat om het toevoegen van waarde aan fruit- en groentereststromen! Samenwerken met andere innovatieve spelers is de sleutel bij het ontwikkelen van nieuwe processen waar nog niemand aan heeft gedacht. Processen moeten ook schaalbaar zijn naar grote volumes, en daar komen onze omvang en ervaring als een van Europa’s leiders in onze sector van pas. Schaalbaarheid is een must voor een duurzaam voedselsysteem op de lange termijn, en wij zijn vastbesloten om bij te dragen.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.