iStock-1348494353.jpg

Onderzoek

Flitsbezorgers over de schreef

DEN HAAG – De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft tijdens controles van twee flitsbezorgbedrijven en een inhuurplatform een flink aantal overtredingen geconstateerd. In bijna alle van de ruim 180 gevallen ging het om illegale arbeid. De inspectie heeft niet aangegeven om welke bedrijven het gaat.

Redactie |

Bij controles rond de maand april trof de inspectie personen aan die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. De bedrijven hadden geen tewerkstellingsvergunningen aangevraagd voor deze mensen. Bij controle van de administratie door de Arbeidsinspectie bleek dit nog veel vaker voor te komen. De flitsbezorgbedrijven hebben hiervoor een boeterapport ontvangen van de inspectie.

Constructie
De inspectie viel op dat een van de flitsbezorgers een aparte constructie had opgezet met diverse bv’s. Via deze constructie leende het bedrijf personeel aan zichzelf uit via de verschillende bv’s. Voor de flitsbezorger werkt dit nu in het nadeel, omdat de Arbeidsinspectie elke bedrijf dat betrokken is bij illegale tewerkstelling, dus elke bv, een boete kan opleggen.

Inhuur
De flitsbezorgbedrijven huurden ook personeel in via een platform. Ook hier constateerde de inspectie overtredingen. Via het platform werden bezorger ingehuurd die een studentenverblijfsdocument hadden. Deze buitenlandse studenten mogen een bepaalde tijd werken als zelfstandigen zonder dat daarvoor een tewerkstellingsvergunning nodig is. De inspectie constateerde op basis van opdrachten en gezagsrelatie dat er geen sprake was van zelfstandig ondernemerschap en dat er dus wel een vergunning geregeld had moeten worden door het platform. Dat was niet gedaan en ook hier is een boeterapport voor uitgeschreven. Omdat elk bedrijf de verantwoording heeft om te zorgen dat arbeidskrachten niet illegaal aan het werk zijn, hebben de flitsbezorger ook een boeterapport ontvangen.

Het platform had daarnaast geen registratie als bedrijf dat personeel mocht uitlenen. Iets dat het volgens de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) wel zouden moeten hebben.

Bron: Levensmiddelenkrant