AMSTERDAM – High Range Coffee Curing in India is deze maand de eerste die door de Rainforest Alliance geverifieerde plantage die EUDR-klare koffiebonen naar Europa (Antwerpen) zal verschepen. Het koffiebedrijf is een samenwerking aangegaan met Rainforest Alliance om te voldoen aan de noodzakelijke vereisten van de European Union Deforestation Regulation (EUDR).
Via het Rainforest Alliance-certificeringsprogramma kunnen koffie- en cacaoboeren zich aanpassen aan de EUDR-criteria met ondersteuning van de non-profit. Daardoor kunnen bedrijven zonder extra kosten bij gecertificeerde plantages inkopen en de ingrediënten in hun toeleveringsketens volgen. De gegevens van de plantages kunnen de bedrijven gebruiken om vanaf de EU-deadline van 1 januari 2025 te voldoen aan de vereisten van de regelgeving voor het beoordelen en beperken van ontbossingsrisico’s.
Miguel Gamboa, Coffee Sector Lead van Rainforest Alliance: “De EUDR is een belangrijke stap voorwaarts om de wereldwijde koffiesector te verduurzamen. Toch hebben veel kleinschalige koffieboeren ondersteuning nodig om aan de vereisten te voldoen, zoals traceerbaarheid, het in kaart brengen van het ontbossingsrisico, lokale wetten en praktische en technische begeleiding bij belangrijke milieupraktijken.”
Indiase koffie
India staat op de zesde plaats van grootste koffieproducenten ter wereld en verbouwt zowel arabica als robusta variëteiten. Er is met name veel vraag naar koffie uit India in de Europese Unie, vooral in Italië, Duitsland en België. Bijna 20% van de koffie die in India wordt verbouwd, is Rainforest Alliance gecertificeerd. Indiase koffie is uniek omdat het goed gedijt in de schaduw van diverse inheemse boomsoorten, wat het behoud van de biodiversiteit ondersteunt en boeren helpt een evenwichtig natuurlijk ecosysteem in stand te houden.
High Range Coffee Curing levert aan wereldwijde koffiemerker, branders en handelaren, waaronder Nestlé en Unilever. Zaidan M Saly, directeur van High Range Coffee Curing zegt: “Het implementeren van EUDR stelde ons team voor grote uitdagingen, maar met de begeleiding van de vertegenwoordigers van de Rainforest Alliance in onze regio hebben we deze overwonnen en vertrouwen gekregen in het proces. Hun expertise maakte de schijnbaar ontmoedigende taak volledig haalbaar en zorgde voor een soepele en succesvolle implementatie, die nu niet alleen helpt bij naleving van de EUDR-regelgeving , maar ook een revolutie teweegbracht in onze benadering van traceerbaarheid.”
Uitstel EU-regelgeving
Verschillende bedrijven en regering verzochten de EU om de wetgeving op ontbossing af te zwakken of de deadline uit te stellen. Rainforest Alliance dringt aan bij de Europese commissie om dit niet te doen. Ook roept de non-profit bedrijven op om bij kleinschalige koffieboeren te blijven inkopen en hen juist te ondersteunen om de deadline van de regelgeving te halen.
Gamboa: “We zijn ook bezig met een pilot voor de beoordeling van het risico op ontbossing voor bedrijven die niet-gecertificeerde koffie en cacao kopen, dat we later dit jaar op grotere schaal willen uitrollen. Met deze dienst willen we meer bedrijven ondersteunen op hun weg naar naleving van EUDR, maar nog belangrijker is dat we ook niet-gecertificeerde boeren bereiken, zodat hun producten nog steeds op de EU-markt kunnen worden verkocht.”
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops