economie.jpg

Onderzoek

Economisch beeld blijft negatief

DEN HAAG – Het conjunctuurbeeld was in september nog net zo negatief als in augustus. Dit blijkt uit de Conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tien van de dertien indicatoren presteerden in de Conjunctuurklok slechter dan de meerjarige trend. Per saldo is het conjunctuurbeeld de afgelopen vijf maanden min of meer stabiel gebleven.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. Het CBS gebruikt het hulpmiddel voor het schetsen van het macro-economisch beeld, wat niet in gelijke mate opgaat voor alle huishoudens, bedrijven of regio's. Levensmiddelenkrant zet enkele resultaten op een rij: 

Goederenexport
Het volume van de goederenexport steeg in juli 2024 met 2,2% ten opzichte van juli 2023.
De stijging was vooral te zien in de uitvoer van voeding- en genotsmiddelen, chemische producten, en elektrotechnische machines en optische apparaten.

Vertrouwen
Consumenten waren in september minder negatief gestemd dan in augustus van dit jaar. Maar het consumenten- en producentenvertrouwen is altijd nog lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Huishoudens hebben in juli 2024 1,1% meer besteed aan consumptie dan in het voorgaande jaar (voor koopdagen en prijsveranderingen gecorrigeerd). Die stijging was in zowel diensten als goederen te zien.

Minder faillissementen
In augustus 2024 zijn 71 minder bedrijven failliet gegaan dan in juli van dit jaar, een daling van 18%. Dit aantal is voor zittingsdagen gecorrigeerd. Wel is de onderliggende trend van het aantal faillissementen meer dan twee jaar stijgend.

Stijging bbp
Het bruto binnenlands product (bbp) is volgens de tweede berekening met 0,1% gestegen in het tweede kwartaal van 2024 in vergelijking met het eerste kwartaal. Dit komt vooral door de stijging in export van goederen. Maar ook door investeringen en de overheidsconsumptie. De stijging van de export van goederen hangt samen met de groei van de industrie.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops