AMERSFOORT – Zuivelfabrikant FrieslandCampina is op twee locaties gestart met uitbreiding en verduurzaming. Het betreft de productielocaties in Workum en Gerkesklooster, waar producten van wei worden gemaakt.
De uitbreiding bij de kaasfabriek in Workum moet het mogelijk maken om alle wei die bij de kaasproductie overblijft, te verwerken tot hoogwaardige producten. Wei is het vloeibare restproduct van de kaasproductie en bevat hoogwaardige eiwitten die worden geconcentreerd en verwerkt tot producten als Whey Protein Concentrate. Deze ingrediënten worden veel gebruikt in sportvoeding, dieetproducten en medische voeding.
Vervanging
Tevens wordt in Workum een vijftig jaar oude gasgestookte verdampingsinstallatie vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Dat bespaart per jaar een uitstoot van 6800 ton CO₂ en 350.000 m³ drinkwater, wat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van 22.000 huishoudens. Bob Schultze, projectmanager bij FrieslandCampina, licht toe: “Voor de compensatie van 6.800 ton CO₂ zouden 340.000 bomen nodig zijn. Deze stap is essentieel om onze ambitie van netto-klimaatneutrale productie in 2050 te realiseren.”
Lees verder onder de foto ↓
Kindervoeding
Ook in Gerkesklooster worden twee projecten gelijktijdig uitgevoerd. Hier wordt er een optimalisatie uitgevoerd in de productie van wei voor verwerking in kindervoeding. Daarnaast krijgt de fabriek een nieuwe melkontvangst. Deze is verouderd en vergt veel onderhoud. Bij de nieuwe ontvangst kan meer water worden hergebruikt, zodat er minder leidingwater nodig is. Gooitzen Stellingwerf, projectmanager bij FrieslandCampina: “Na voltooiing van dit project eind 2025 zal er meer hoogwaardige wei geschikt zijn voor verwerking als ingrediënt voor de productie van kindervoeding in onze productiefaciliteit in Borculo.”
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops