bread-399286_1920.jpg

Daling in de retourstromen van brood

WAGENINGEN - De resultaten van de monitor brood- en banketverspilling 2023 zijn bekend. De belangrijkste conclusie is dat de hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten met 40% is afgenomen ten opzichte van 2020.

Redactie |

De monitor is van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). “Brood is één van de meest verspilde producten in Nederland, zowel in de supermarkt als bij mensen thuis. Dit komt mede door het dagverse karakter van brood. Door minder brood te verspillen, heeft dat meteen impact”, aldus Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling.

Belangrijkste resultaten
De monitor wordt gemaakt op basis van bedrijven die hun reststromen en verspilling rapporteren via een sectorspecifieke template. De data komen uit de jaren 2020-2023. WUR heeft de resultaten geanalyseerd. “Hieruit blijkt dat de hoeveelheid brood dat onverkocht retour gaat naar de bakkers ten opzichte van het uitgaande productievolume van brood is gedaald van 5,6% in 2022 naar 4,7% in 2023 in de aangeleverde registraties. In 2020 was deze stroom nog 8% van het uitgaande productievolume. Van 2020-2023 is dit een reductie van meer dan 40%. In de categorie banket is het gemiddelde van de verspilling in 2023 licht gestegen ten opzichte van 2022, van 3,5% naar 4,3%”, vertelt Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij.  

Diervoeding
Het overgebleven brood van supermarkten wordt verwerkt tot diervoeding. Hierdoor valt het officieel niet onder verspilling, maar het doel is de restroom in de keten voorkomen. Er wordt door bakkers wel al gewerkt aan het voorkomen en verminderen van verspilling en het beter gebruiken van restproducten, maar vooral voor het banketgedeelte liggen er nog uitdagingen. In de toekomst wil de industriële bakkerijsector de verspilling nog verder tegengaan.

Bron: Levensmiddelenkrant