AMSTERDAM – Bij marketing consultancybureau addurance worden voeding en verzorging gezien als een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Naast ‘prijs en kwaliteit’ zijn ‘gevoel en merkbeleving’ ook belangrijk voor de consument.
Hier wordt bij addurance slim op ingespeeld door middel van een propositie gekoppeld aan drie kleuren. Strategy director Charlie Valken en addurance-oprichter Marco Huizer leggen hier meer over uit.
Veertien jaar geleden richtten Marianne en Marco Huizer samen addurance op. “Het bureau begon in de wereld van media, maar groeide al snel uit tot een autoriteit binnen FMCG. Vanuit een heldere visie en een klein team ontstond een organisatie die de status quo uitdaagt en merken helpt om op te vallen, te groeien en te verbinden. Marianne en Marco bouwden addurance op met oog voor innovatie, strategie én mensen. Wat hen bijzonder maakt, is hun vermogen om verschillende expertises moeiteloos te combineren”, aldus Valken.
Rebranding
Vandaag de dag is addurance een gevestigde naam, maar volgens Valken blijft het bureau zich een start-up voelen: nieuwsgierig, gedreven en altijd klaar om de volgende grens te verleggen. Een voorbeeld hiervan is de recente rebranding, waar het bureau trots op is. “Ons nieuwe logo is een frisse en dynamische vertaling van wie we zijn en waar we voor staan. Het ontwerp bestaat uit drie kleuren: blauw, magenta en geel, die elk een van onze kernexpertises vertegenwoordigen. Wat dit logo echt bijzonder maakt, is hoe de kleuren naadloos in elkaar overlopen, net zoals onze expertises in de praktijk”, vertelt Valken.
Hij geeft aan dat blauw de basis is: “Data en strategie, stevig verankerd in betrouwbaarheid en technologie. Magenta is de spil: media die verbinden, verrassen en vernieuwen. Geel is de vonk: creatie en concepting vol energie en helderheid. Samen vormen ze een krachtig palet dat merken laat groeien. Dit logo is meer dan een visuele update. Het is een belofte: dat we blijven verbinden, versterken en vernieuwen, zowel in kleur als in samenwerking”, zegt Valken.
Als onderdeel van zijn vernieuwingsdrang lanceerde addurance de ‘Marco-campagne’, waarin humor als haakje wordt ingezet om de naam addurance onder de aandacht te brengen en de doelgroep te prikkelen.
Challengers
Maar wat doet addurance nou precies? “Wij regelen dat jouw merk in het hoofd zit én in het schap blijft liggen. Een aantal services die we leveren zijn: concepten, ideeën, content, socialstrategieën, marketingstrategieën, mediaplannen en positioneringsvraagstukken. Dit doen we over het algemeen voor challengers in de markt. Dit zijn de merken die ruimte hebben voor groei over de jaren heen, maar wel met uitdagende budgetten. Doordat wij werken voor challengers hebben we veel ervaring opgedaan in hoe je creatief en efficiënt kunt omgaan met de middelen die je hebt. We nemen het werk uit handen, maar doen het wel samen. We streven daarbij naar een langetermijnsamenwerking. Voorbeelden van onze klanten zijn: Bieze, Beemster, Servero, De Kuyper, Grenade, G.U.M., Kneipp en meer”, licht Huizer toe.
Data en onderzoek
Addurance gelooft in de kracht van data. Om echt effectief te kunnen sturen op de plannen die addurance schrijft, combineren zij harde salesdata — zoals rotatiecijfers en distributiedata van bronnen als GfK en Circana — met gedragsinzichten uit marktonderzoek, zoals merkbekendheid, overweging en voorkeur via platforms als YouGov. “Zo koppelen we wat mensen doen aan waarom ze het doen, en krijgen we een volledig beeld van merk, categorie en consument”, aldus Valken.
Storytelling
De consument heeft keus te over, dus als merk moet je opvallen, aansluiten en waarde bieden. Addurance begrijpt dat consumenten producten niet alleen uitkiezen op basis van ‘prijs en kwaliteit’, maar ook op basis van ‘gevoel en merkbeleving’. “Wij focussen ons op de emotionele laag rondom eten en verzorging: tradities, herinneringen, cultuur en persoonlijke voorkeuren. We zoeken naar wat voeding en verzorging écht betekenen in het leven van de consument, zodat merken die beleving ook kunnen uitdragen. In onze campagneconcepten leggen we de nadruk op storytelling, het oproepen van herkenbare momenten of sentiment. Zo blijft een merk hangen in het hart én hoofd van de consument, ook als de functionele verschillen minimaal zijn”, vertelt Huizer.
Het marketingbureau zorgt ervoor dat de merkvoorkeur die in de campagne ontstaat ook daadwerkelijk tot uiting komt in het winkelschap. “We zorgen ervoor dat de merkbeleving doorloopt tot in de winkel. Dat betekent dat de visuele en emotionele aspecten uit de campagne ook zichtbaar zijn op de verpakking, in de schappresentaties en eventuele (digitale) displays. Shoppermarketing is een cruciaal onderdeel: we creëren activaties, promoties en pos-materialen die de consument op het beslissende moment nogmaals emotioneel raken én rationeel overtuigen om tot aankoop over te gaan”, meent Valken. “Daarbij zetten we in op slimme targeting: de juiste boodschap, via het juiste kanaal, op het juiste moment. Online, offlline en instore, alleen zo bereik je de consument wanneer hij in de ‘mood’ is voor content en food.”
Succesvolle campagne
Een voorbeeld van een succesvolle campagne is voor het consumentenmerk Bieze gemaakt. “Bieze maakt onder andere rauwkostsalades die populair zijn in het barbecueseizoen. Samen hebben we onderzocht hoe we ervoor kunnen zorgen dat Bieze het hele jaar door relevant is. Hoe maak je met de rauwkostsalades van Bieze jouw maaltijd nog lekkerder? Daar hebben we een concept voor bedacht dat jaarrond is toe te passen. Of je nou een wrap eet of een hamburger: ‘Dáár moet Bieze bij!’ Deze campagne was in 2024 omnichannel te zien, via instore activatie, maar ook via verschillende online platformen. Ook in 2025 zal deze worden voortgezet”, zegt Valken.
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.