AMSTERDAM - Gewoon genieten is een ruim begrip en voor iedereen weer anders invulbaar. En is genieten wel zo gewoon? Nicole Kroes is voedings- en hormooncoach. Zij weet als geen ander wat gewoon genieten is. “In ieder geval heb ik het liever niet over zondigen.” Of belonen, ook zo eentje die je niet uit de mond van de deskundige zult horen komen. Wel heeft ze andere informatie over ‘gewoon genieten’ te vertellen aan Levensmiddelenkrant.
Voedingsdeskundige Kroes noemt zichzelf een ambitieuze creatieveling met een grote passie voor voeding, hormonen en mindset. Ze heeft zich gespecialiseerd in de invloed van voeding op de hormoonhuishouding. Veel fysieke en psychische klachten komen voort uit een disbalans in de hormoonhuishouding. Als vrouwen bij haar aankloppen voor advies, probeert ze deze disbalans in kaart te brengen om daarmee veranderingen in leefwijze te creëren. “We kijken samen naar wat bij de leefstijl past, wat haalbaar is. Ik leer de cliënt hoe te plannen en hoe je maaltijden kan preppen.” Maar ook hoe je je cravings onder controle krijgt. Dat ze begrijpt waar die vandaan komen.” Kroes vervolgt: “Je lichaam geeft eigenlijk zelf al aan waar het een tekort heeft en waar behoefte aan is. Zo heeft een vrouw bijvoorbeeld meer voeding voor en tijdens, en juist minder na de menstruatie nodig.
'Wat bedoelen ze nou?'
Kroes pleit voor een heldere, eerlijke en vooral duidelijkere communicatie tussen fabrikanten en consumenten. Zo vindt ze de Nutri-Score verwarrend. Kroes: “Laat staan voor de consument, net als etiketlezen en ‘verpakkinglezen’. Daarom help ik cliënten daar bij. Als fabrikanten aanduidingen als 0% vet of 0% suiker op de verpakking zetten, wat bedoelen ze er dan mee? Wat gebruiken ze in plaats van die ingrediënten om evengoed een lekker smaakje aan het product te geven? En die aardbeien op een pak drinkyoghurt, zitten die er ook daadwerkelijk in?” Kroes vindt dat er een taak voor de fabrikanten ligt om de informatie op verpakkingen eenvoudiger en eerlijker te maken. Producten als pyjamapapje voor baby’s vanaf zes maanden zouden wat haar betreft een no-go moeten zijn in de supermarkten en retail. Kroes, zelf moeder van baby Sunna, roept: ”Heb je weleens gelezen wat daar aan suiker en andere ongezonde voedingsmiddelen zit? Dat geef je je kindje toch niet voor het slapengaan!”
Etiketten lezen
Kroes haalt haar boodschappen in de supermarkt, op de markt en in biologische speciaalzaken. “Ik let goed op wat ik eet en lees de etiketten op de verpakkingen .” We weten in het algemeen vaak te weinig over verpakte voeding. ”Zo leer ik mijn cliënten etiketten lezen, waar ze op moeten letten voordat een product in het boodschappenmandje valt. En dan bedoel ik niet alleen de voedingswaarden, maar vooral ook de ingrediëntenlijst.” Het is een van de onderdelen die passen in het traject waarbij het de coach vooral gaat om gedragsverandering. “Ik ga zelfs weleens mee naar de supermarkt om artikelen naast elkaar te zetten. Wat kiest de klant en wat is mijn advies voor een gezonder alternatief?” Voor de voedingscoach is weten wat je eet en bewuste keuzes maken waar je achter kunt staan, heel belangrijk. “En dat mag gerust een ongezondere keuze zijn. Natuurlijk ben ik daar geen voorstander van, als je er maar geen schuldgevoel door krijgt”, aldus Kroes.
Stabiele basis
Kroes hanteert de 80/20-regel: ”Als je voor 80% bewust, hormoonproof eet van dagelijkse producten en voor 20% gewoon geniet van een wijntje met een vriendin of met een stuk chocolade op de bank, dan ontstaat er een stabiele basis. Dat genieten hoeft echt niet uitsluitend in het weekend.” Kroes plaatst wel een kanttekening: “Zorg ervoor dat je altijd in evenwicht bent en niet te veel schakelt, want dan is het namelijk lastiger om weer terug in balans te komen.”
Gewoon genieten kan gewoon gezond
Kroes laat zien dat je ook lekker eten kunt bereiden met gezonde ingrediënten in haar online bundel met recepten met uitsluitend natuurlijke toevoegingen en voor een groot deel allergenenvrij. Cliënten zijn blij verrast. Kroes: “Ik doe veel met groenten, ook in het ontbijt en de lunch. Hierdoor kom je op een makkelijke manier aan je dagelijkse hoeveelheid.” Het aanbieden van recepten is voor de coach een manier om ‘gezond’ te promoten. Gewoon genieten kan gewoon gezond. “Het is een kwestie van gewenning”, zegt ze. ”Lekkere baksels zonder suiker, bananenbrood, bijvoorbeeld of pannenkoekjes van zoete aardappel; het zijn gerechten met zoveel mogelijk vitamines, mineralen en antioxidanten. Voeding met het aminozuur tryptofaan zoals kaas, eieren en avocado bevorderen, net als chocolade, de aanmaak van het geluksstofje serotonine. Gewoon genieten kan dus ook door deze ingrediënten te gebruiken”, aldus de voedingscoach. “Daarbij bereik je eerder je verzadigingspunt dan wanneer je bewerkte snacks eet, zoals chips of choconootjes die de ‘dooreetfactor’ hebben.”
Het woord zondigen gebruikt de hormooncoach liever niet. Ze vertelt: “Hoezo guilty pleasures? Ik vind eten veel te leuk en veel te lekker. Mijn ultieme genietmoment is toch echt het ontbijt. Ik bedenk van tevoren al wat ik zal gaan maken en zorg voor afwisseling bij drie verschillende soorten ontbijt. Ik heb er plezier in om het te bereiden, te eten en er de tijd voor te nemen. Daar begint voor mij al het genieten.” Jezelf belonen, dat is er ook zo een die er bij Kroes niet ingaat. Ze zegt: “Waarom moet dat per se met eten? Koop liever een mooie bos bloemen voor jezelf.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.