Tetra-Pak.jpg

Fabrikanten

Tetra Pak minimaliseert milieuvoetafdruk

AMSTERDAM - Met innovatieve verpakkings- en verwerkingsoplossingen streeft Tetra Pak ernaar om via verschillende maatregelen de milieuvoetafdruk te minimaliseren en tegemoet te komen aan de behoeften van de klant. Drankenkartons vormen een circulaire en duurzame verpakkingsoplossing die dagelijks wordt gebruikt door huishoudens en bedrijven in Nederland.

Redactie |

In Nederland zit 73% van de melk, 61% van de sappen en bijna alle plantaardige producten in drankenkartons. In heel Europa maken drankenkartons 4% uit van alle drankverpakkingen en ongeveer 75% zijn melkverpakkingen. Jaarlijks worden ongeveer 900.000 ton aan drankenkartons op de Europese markt gebracht. De Europese drankenkartonindustrie heeft ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in recyclingcapaciteiten, met plannen om nog eens 120-150 miljoen euro te investeren tegen 2027, voornamelijk gericht op PolyAl-recycling. Nederland heeft als doel om in 2030 minimaal 55% van de drankenkartons effectief te recyclen. 

Hernieuwbare materialen
Tetra Pak heeft al een miljoen euro geïnvesteerd om de recyclingfabriek van Recon Polymers in Roosendaal te versterken. Op deze manier draagt Tetra Pak bij aan het streven van de Europese Unie om recycling en afvalbeheer te optimaliseren. Frank Vandewal, sustainability director bij Tetra Pak: “Wij streven naar het gebruik van hernieuwbare materialen, waaronder kunststoffen op plantaardige basis, die een belangrijke rol zullen spelen bij prijsdifferentiatie en recyclebaarheidsberekeningen in Nederland. We richten ons ook op het maximaliseren van de waarde van gerecyclede materialen en het verminderen van zwerfafval. Aluminiumfolie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de klimaatimpact van onze basismaterialen. We zijn begonnen met het vervangen van de aluminiumfolie door een oplossing op papierbasis.”  

Innovatieve verwerkingsoplossingen
Tetra Pak heeft verschillende verwerkingsoplossingen geïntroduceerd die bijdragen aan duurzaamheid. Een voorbeeld is de Brewers' Spent Grain-technologie (BSG). Elk jaar wordt 40 miljoen ton graan, dat rijk is aan vezels en eiwitten, weggegooid doordat het snel bederft. De BSG-technologie van Tetra Pak behandelt het graan door middel van warmte zodat het langer houdbaar is en kan worden gebruikt in voedseltoepassingen zoals plantaardige melk en brood. Deze circulaire verwerkingsoplossing helpt brouwerijen en andere bedrijven afval te minimaliseren en het gebruik van grondstoffen te maximaliseren. Daarnaast heeft Tetra Pak een nieuwe methode ontwikkeld voor de productie van soja. De methode van Tetra Pak voor de verwerking van dranken op basis van soja, gebruikt 100% van de sojaboon, waardoor de voedingswaarde verbetert en afval wordt geëlimineerd. Sapproducenten die Tetra Pak PlantMaster, een geautomatiseerde fabrieksoplossing, gebruiken, hebben in vier jaar tijd 45% minder afval geproduceerd, dankzij een verbeterde consistentie en beter afvalbeheer. 

Bron: Levensmiddelenkrant