NIEUWVEEN – De Hollandse rookworst zal niet uit de schappen verdwijnen, hoewel eerdere berichtgeving over de gezondheidsrisico’s van de kunstmatig toegevoegde rooksmaak misschien anders deed vermoeden. Producenten die deze methode gebruiken om ‘rookworst’ te maken, hebben nog vijf jaar de tijd om op zoek te gaan naar een gezonder alternatief.
Ingelise de Boer van de Europese Commissie legt uit wat er aan de hand is. “Experts van de 27 EU-landen hebben vandaag ingestemd met een voorstel om acht kunstmatige smaakstoffen die voedsel een rooksmaak geven, niet meer toe te laten op de markt. Uit wetenschappelijke tests is gebleken dat de betreffende smaakstoffen hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend zijn. De producenten waren ruim op tijd op de hoogte van het feit dat deze beslissing eraan zat te komen en in overleg met hen is besloten dat er overgangstermijnen komen, zodat producten niet ineens uit de schappen verdwijnen. In het geval van rookworst is dat 5 jaar."
Onschadelijk
"Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat er op het menu staat, maar binnen de EU is afgesproken dat we ervoor zorgen dat producten die in de hele EU verkocht kunnen worden gegarandeerd onschadelijk zijn voor de consument. Om hiervoor te zorgen worden (kunstmatige) toevoegingen aan eten eerst uitvoerig getest voordat ze toegelaten worden op de markt. Op gezette tijden wordt deze toelating opnieuw bekeken en in overeenstemming gebracht met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het Europees agentschap EFSA voert die tests uit en het definitieve besluit wordt genomen door de EU-landen in samenspraak met de Europese Commissie”, aldus De Boer.
Roken is eeuwenlang gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig gaat het vooral om de smaak. Waar een aantal producenten ervoor kiezen om echt te roken, kiezen andere ervoor om een kunstmatige smaakmaker toe te voegen. Dit gebeurt veel met vis, kaas en in dit geval worst. Sauzen, soepen en chips krijgen ook op deze kunstmatige manier een rooksmaak, maar zijn producten die in feite niet gerookt kunnen worden.
Bron: Levensmiddelenkrant / ANP