STEENDEREN – Producent van aardappelproducten, Aviko en de Rabobank hebben een vierjarige overeenkomst gesloten waarmee ze samen met aardappeltelers gaan werken aan een toekomstbestendige teelt. In het programma wordt gewerkt aan verbetering van bodemgezondheid, biodiversiteit, waterkwaliteit, klimaat en een duurzaam verdienmodel voor telers.
Telers die meedoen in het programma gaan samen met een externe adviseur een actieplan opstellen waarin doelstellingen en concrete acties worden opgenomen. Regelmatig zal de voortgang worden gemeten en geëvalueerd met als doel om door te groeien naar hogere vastgestelde prestatieniveaus binnen het programma. Hierbij worden de internationale richtlijnen van het Sustainable Agriculture Initiative gevolgd. André Broeze, deelnemende teler aan het programma: “Als teler zien we allemaal het belang van goed rentmeesterschap. Het toekomstbestendige teeltprogramma kan hier een positieve bijdrage aan leveren, zodat wij als telers samen met Aviko hier de vruchten van kunnen plukken.”
Kennis
De deelnemers krijgen toegang tot hoogwaardige kennis, rentekortingen voor investeringen die bijdragen aan een toekomstbestendige teelt. Telers ontvangen ook een premie bovenop de overeengekomen contractprijzen per ton aardappelen die zijn aan Aviko leveren. Anouk Wentink, sustainability manager Aviko: “Als Aviko staan we voor een toekomstbestendige, duurzame keten en we geloven dat samenwerking hierbij essentieel is. Samen gaan we sneller en komen we verder. De telers zetten hun land, passie en kennis in om op een verantwoorde wijze de beste aardappelen te telen. We zijn trots dat we dit samen met hen en de Rabobank kunnen starten en zien dit langdurige initiatief als een geweldige impuls voor onze duurzaamheidsambities en het toekomstbestendig houden van onze keten."
Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank: “We zijn blij en trots dat we, samen met Aviko, kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige aardappelteelt. We zien een toekomst waarin de Nederlandse landbouwsector in evenwicht met de omgeving voedsel zal produceren, maar de benodigde systeemverandering kan niet zonder een goed verdienmodel voor zowel de producerende boer als verderop in de keten. Deze samenwerking is een prima voorbeeld hoe dat in praktijk kan werken.”
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops