Bouwplan Plus Corbijn.jpeg Impressie van bouwplannen. Op twee hectare grond komt een soort boerderij voor het cateringbedrijf, met daarnaast de supermarkt.

Nieuwe locatie Plus Corbijn laat al dertien jaar op zich wachten

VROUWENPOLDER – Paul Corbijn, eigenaar van Plus Corbijn, is al dertien jaar bezig met het realiseren van een supermarkt op een nieuwe locatie. Nu zit de winkel nog in het centrum van het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder, maar deze moet aan de N57 komen, de autoweg die Middelburg en Rotterdam met elkaar verbindt.

Rosanne Wormgoor |

De voornaamste redenen voor de verplaatsing van de supermarkt zijn meer ruimte en betere bereikbaarheid. De winkel krijgt op de nieuwe locatie ook een aantal nieuwe elementen die in de huidige supermarkt nog niet te vinden zijn. De hoop is dat de supermarkt in maart 2026 opengaat.

De supermarkt in Vrouwenpolder is al ongeveer 65 jaar aangesloten bij Plus. “Dat is voor mijn tijd. Ik heb de zaak 33 jaar geleden overgenomen. Hoewel de supermarkt al bij Plus aangesloten was, hebben we er destijds wel bewust voor gekozen om bij deze formule te blijven. Die keuze was voor ons simpel, want het is een goede organisatie. Naast de supermarkt hebben we ook nog een cateringbedrijf. Dat zit samen onder één dak. Met dit bedrijf verzorgen we allerlei soorten evenementen. Hier doen we alles van a tot z, waaronder veel bedrijfscatering”, aldus Corbijn.

Meer verkeer
Het plan voor de nieuwe locatie kwam oorspronkelijk niet eens van de Plus-eigenaar zelf. “De gemeente wilde ons verplaatsen uit de kern van het dorp naar de rand. Het project heette Vrouwenpolder 2015. We zijn toen aan de slag gegaan met het zoeken naar een locatie en kwamen uit bij een plek naast de N57. Wat zo fijn aan deze locatie is, is dat er veel verkeer langskomt. Dit zal een grotere stroom mensen met zich meebrengen. Het is niet alleen beter bereikbaar en heeft meer parkeermogelijkheden, maar het zal ook voor veel minder verkeer in het dorp zorgen. We zitten nu midden in een woonwijk en dat wil je niet”, vertelt de Plus-eigenaar.

Juridische kwesties
Hoewel het idee vanuit de gemeente kwam, is diezelfde gemeente ook de reden geweest waardoor het zolang heeft geduurd. “Dat heeft vooral met allerlei procedures te maken. Die worden niet altijd goed op elkaar afgestemd. De ene ambtenaar zegt dat iets wel kan en de andere stelt van niet. De laatste jaren gaat het gelukkig een stuk beter. Inmiddels is het bouwplan unaniem goedgekeurd door de Veerse gemeenteraad en de vergunningen zijn binnen. Het is alleen jammer dat het zolang geduurd heeft”, zegt Corbijn. De ondernemer kreeg ondersteuning vanuit het hoofdkantoor van Plus. “Ze hebben vooral geholpen bij de bouwbegeleiding en met de procesvoering met de gemeente en dergelijke. Daar hebben ze iemand in vastgoed voor. Voor de rest doen we alles zelf, maar het zijn dus vooral de juridische kwesties waarin zij ons ondersteunen.”

"De hoop is dat de winkel in maart 2026 opengaat"

Twee hectare
Hoe groot wordt de nieuwe winkel eigenlijk? “De locatie is bijna twee hectare groot. Er komt een soort boerderij te staan. Hier gaat ons cateringbedrijf in en de supermarkt komt er dan naast. Het zijn twee losse gebouwen die aan elkaar gekoppeld worden met een glazen overkapping. Ook is er nog een winkel waar wat anders in komt, maar dat is nog niet bekend. Die wordt verhuurd of daar gaan we zelf nog wat van maken”, aldus de Plus-eigenaar.
Corbijn hoopt dat de winkel aan de N57 in maart 2026 klaar is. “De oude locatie gaat dan dicht en daar komen appartementen voor in de plaats. Klanten kunnen op de nieuwe locatie een mooi opgezette supermarkt verwachten die aan alle eisen voldoet. Ook komt er een veel uitgebreider assortiment, zeker als het gaat om vers. Alle afdelingen zullen wat meer op vers gebaseerd zijn. Dat is onze doelstelling. We hebben ook een eigen slagerij en die behouden we.”

Energie
Hoewel het misschien lijkt alsof alles geregeld is, liggen er ook nog uitdagingen voor de ondernemer. “Het kost heel veel tijd en heel veel energie, ook negatieve energie. Er waren momenten dat ik dacht: gaat het eigenlijk nog wel door? We zijn nu met de aanbesteding bezig en het blijft nog steeds een uitdaging om die aanbesteding binnen de grenzen te krijgen. Het probleem is dat de prijzen veel hoger zijn dan tien jaar terug. Als we er fors buitentreden, dan moeten we misschien besluiten om te wachten tot de prijzen dalen. Dat is niet de bedoeling, maar het blijft natuurlijk mijn eigen onderneming en je wilt niet iets bouwen dat failliet gaat. We gaan ervan uit dat het allemaal goedkomt, hoor. We zijn niet negatief ingesteld en het is uiteraard een opluchting dat de locatie en de vergunningen rond zijn.”
Als laatste wil Corbijn meegeven dat het belangrijk is om niet op te geven. “Je moet soms echt doorzetten voordat je iets voor elkaar krijgt. Soms is de weg ernaartoe enorm lang. Dan sta je wel eens op het punt om te stoppen, maar dan denk je: ik ga niet opgeven, ik ga gewoon door. En nu zien we eindelijk het resultaat.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.