Statiegeld-op-blik.jpg

Mogelijke innameverplichting statiegeldverpakkingen niet populair

HILVERSUM – Verkopers van flesjes en blikjes drinken staan niet te springen om die ook weer te moeten innemen. NOS vroeg het bioscopen, pretparken, bouwmarkten en diverse winkelketens. Zij zijn tegen een verplichting tot het innemen van statiegeldverpakkingen.

Redactie |

Op dit moment zijn alleen supermarkten en tankstations met een tankshop langs de snelwegen wettelijk verplicht om statiegeldverpakkingen in te nemen. Dat is alleen niet genoeg om het wettelijke inzamelingspercentage van 90% te halen. Vorig jaar werd net aan 68% gehaald voor flesjes en dreigt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met dwangsommen. Voor blikjes geldt het percentage van 90% vanaf volgend jaar.

Nieuwe locaties
Verpact, de organisatie achter het statiegeldsysteem, is naarstig op zoek naar nieuwe locaties waar mensen hun statiegeldverpakkingen kunnen inleveren. Op dit moment zijn er 800 extra inzamelingspunten bij gekomen en dat is nog steeds niet genoeg. Hierdoor verdwijnen veel flesjes en blikjes nog steeds in de vuilnisbakken, voornamelijk in de steden. Dat laatste leidt vaak tot rommel omdat mensen de blikjes en flesjes uit de vuilnisbakken halen om alsnog in te leveren.

Het is dus niet verwonderlijk dat reinigingsdiensten, gemeenten en milieuorganisaties voor een innameverplichting zijn voor alle locaties waar ze ook worden verkocht, zoals ook in Duitsland het geval is. Dit jaar wordt de statiegeldwet geëvalueerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zou de conclusie kunnen zijn dat een innameverplichting de oplossing is.

Rondgang
Bij de rondgang door de NOS geven de meeste verkopers aan dat er meer innamepunten moeten komen, alleen niet bij hen. Bioscopen geven aan bang te zijn voor lange wachtrijen bij de machines als er na afloop van een film een piekdrukte is. Bouwmarktketen Gamma/Karwei vindt dat er innamepunten moeten komen op plekken waar veel mensen komen. Zelf vinden ze niet dat ze daartoe behoren.

NS heeft op de vijf grote stations innameautomaten staan, maar vindt dat consumenten eerst moeten wennen aan onderweg inleveren voordat ze gaan uitbreiden naar andere stations. De branchevereniging voor pretparken is ook geen voorstander van innamepunten op die locaties. Bij een enkel pretpark kunnen flesjes en blikjes wel bij de kassa worden ingeleverd. Ondernemers kunnen overigens vrijwillig meedoen aan de inname van statiegeldproducten.

Verpact onderzoekt wel waar er veel ‘inleverpotentie’ is zoals scholen en ziekenhuizen en andere locaties waar veel mensen komen. Of er later een verplichting komt voor verkopers om de verpakkingen weer in te nemen, moet blijken na de evaluatie van het ministerie.

Bron: NOS / Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

Lees meer over: