foto mccain.jpg

Fabrikanten

McCain maakt vliegende start met regeneratieve landbouw

’s-HEER ARENDSKERKE – Afgelopen jaar lanceerde McCain, wereldleider in diepvriesproducten op basis van aardappelen, een programma voor regeneratieve landbouw in Nederland. Dankzij een veelbelovende start wil het bedrijf de omvang van het programma in 2024 verdubbelen.

Erica van der Valk |

Sinds de lancering hebben 34 telers, samen goed voor meer dan 800 hectare aardappelen, de eerste fase van het programma doorlopen. Concreet betekent dit dat McCain regeneratieve landbouwindicatoren beloont, variërend van weerbare bodems tot gewasdiversiteit en minimaliseren van bodemwerking.
Om extra financiële steun te bieden, heeft McCain zijn partnerschap met de Rabobank versterkt om de volgende stap in de transitie te ondersteunen. Deelnemers aan het programma kunnen vanaf 2024 in aanmerking komen voor een nieuwe aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.
“Als Rabobank willen we onze klanten faciliteren in de transitie naar een toekomstbestendige landbouw. Het regeneratieve landbouwprogramma van McCain, waarbij telers worden begeleid en een premie krijgen op hun productprijs, sluit naadloos aan bij onze visie. Daarom geven we telers in dit programma aantrekkelijke financieringsvoorwaarden”, aldus Gea Bakker, sectormanager Food & Agri Rabobank.

"De resultaten van het eerste jaar smaken naar meer"

Bodembedekking
Naast financiële ondersteuning richt het programma van McCain zich ook op het ontwikkelen en delen van kennis. McCain verzamelde en analyseerde gegevens van de deelnemers, hun landbouwpraktijken en hun landbouwgrond. Een voorlopig resultaat is dat de deelnemers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in bodembedekking als een van de regeneratieve landbouwindicatoren die McCain stimuleert. Gemiddeld hadden de deelnemers meer dan 240 dagen bodembedekking.
“Bodembedekking is goed voor de bodemkwaliteit en biodiversiteit maar ook voor de waterkwaliteit vanwege verminderde uitspoeling, een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij McCain en haar telers”, zegt Erik Haasken, manager Agronomie bij McCain. “Ik ben trots dat McCain het initiatief heeft genomen en samen met onze telers vormgeeft aan de transitie op het erf door woorden om te zetten in daden. De resultaten van het eerste jaar smaken naar meer en ik ben overtuigd dat we kunnen opschalen”, aldus Haasken.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.