Liesbeth Scholtus Euroma.jpg Liesbeth Scholtus met collega’s in gesprek over smaken.

Euroma: Ontwikkelingen leiden tot bijzondere snacks

ZWOLLE – Het lijkt erop dat zoet ingehaald wordt door hartig als het om snacken gaat. Er is een verandering in smaken gaande en dat is zichtbaar in de supermarktschappen, in de productgroep snoep, maar ook bij de categorie hartige snacks zoals chips, zoutjes en nootjes.

Nanja Pol |

Nieuwe smaken, vooral combinaties van basissmaken – denk aan zoet gecombineerd met zout of zuur – worden steeds populairder. Levensmiddelenkrant stilt de lekkere trek in de hunkering naar nieuws rondom snacktrends en belt met Liesbeth Scholtus, business to business marketing manager bij Euroma.

Kruiden- en specerijenfabrikant Euroma biedt smaakoplossingen in kruiden en specerijen, ook voor hartige snacks, en volgt voortdurend ontwikkelingen en trends op smaakgebied.
Scholtus zegt: “Het is niet zozeer dat de ene basissmaak plaatsmaakt voor de andere. De trend zit hem in combinaties van de smaken: zoet en zout, of zoet en pittig, tegengestelde smaken dus. Ook is er een ontwikkeling gaande in hartige, pittige snacks, met verschillende gradaties: die van heet, heter, heetst. Je hebt veel soorten pittig en eveneens verschillende pepers, bijvoorbeeld jalapeño en chipotle. Weer een andere trend is de combinatie van fris en pittig zoals chili and lime.”

Generatieverschillen
Euroma heeft begin van dit jaar een consumentenonderzoek (U&A Study) hartige snacks laten uitvoeren, om inzicht te krijgen in het aankoopgedrag en gebruik van Nederlandse consumenten ten aanzien van de productcategorie hartige snacks. Hieruit blijkt dat jongeren het meest openstaan voor nieuwe smaken en smaken die tijdelijk op de markt verschijnen. “Jongeren slaan aan op tijdelijke limited-editionsmaken, omdat ze vinden dat ze die geprobeerd moeten hebben, voordat ze weer uit de supermarkt verdwijnen. Vooral de bekendere snackmerken spelen hier op in, op social media’, aldus Scholtus. Zij merkt op dat jongeren meer en op andere momenten chips eten dan de oudere generatie en zegt: “Waar de wat oudere consument toch op de meer traditionele momenten – in het weekend of op een feestje – chips eet, pakken jongeren deze snack veel vaker als tussendoortje.”

Lees verder onder de foto ↓

"Jongeren slaan aan op tijdelijke, limited-editionsmaken"
iStock-1409639160 (1).jpg Binnen hartige snacks zoals chips is onder meer een verschuiving gaande naar pittige, zeer pittige tot extreem pittige smaken.

Co-branding is een andere ontwikkeling, waar met name jongeren in meegaan. Als voorbeeld geeft de marketingmanager ‘Mexicano Fan’ Dit zijn chips die gecombineerd zijn met de smaak van een snack uit de quickservice. Ze zegt: “Met deze chips refereert de fabrikant aan een herkenbare smaak, maar dan op een andere manier toegepast, net zoals bij streetfood- en vakantiesmaken.”

Kruisbestuiving
Onlangs exposeerde Scholtus met collega Gerard Smelt op de Snackex 2024 in Stockholm. Deze internationale vakbeurs voor hartige snacks en noten richt zich op de zakelijke markt en de industrie. Smelt toonde tijdens workshops en inspiratiesessies op de beurs hoe het kopiëren van bijzondere smaken, waaronder die van tandpasta of speculoos, naar basissmaken kunnen leiden tot iets nieuws. Scholtus: “Het is verder leuk om te zien dat er kruisbestuiving ontstaat tussen verschillende categorieën, bijvoorbeeld met maaltijdkits en snacks.” En ook ziet zij dat er een smaakontwikkeling gaande is door een andere trend, namelijk het toevoegen van minder zout of suiker in snacks.

Minder zout en minder suiker
Fabrikanten komen tegemoet aan de vraag van klanten naar gezondere snacks met een betere Nutri-Score en verwerken daarom minder zout of suiker in hun producten. Scholtus merkt wel een tweeledigheid in deze trend: aan de ene kant wil de fabrikant meegaan in de ‘healthy lifestyle’ maar aan de andere kant zijn snacks nu eenmaal bedoeld voor de lekkere trek. Scholtus: “De consument wil gewoon snacken op de bank op de zaterdagavond en dat hoeft niet per se gezond te zijn.” Ze zegt: “Producenten hebben met verschillende doelgroepen te maken. En dus is er ook wel degelijk vraag naar gezonde varianten.” Volgens Scholtus is het belangrijk dat fabrikanten boven op hun doelgroep gaan zitten. De vraag is namelijk hoe zij omgaan met verschillende verwachtingspatronen van specifieke doelgroepen. Scholtus: “Als de klant erom vraagt, dan helpen we erbij. Wij adviseren daar natuurlijk niet in, maar inspireren onze partners en andersom.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.