potato-983788_1920.jpg

ING: Lagere productie in voedingsindustrie

AMSTERDAM – De voedingsindustrie zal ook dit jaar niet groeien. Er zijn nieuwe impulsen voor vleesvervangers en China onderzoekt EU-subsidie in zuivel. Dit zijn de hoofdpunten van de sectorupdate voor de maand september van ING.

Redactie |

ING verwacht in 2024 een productiekrimp van 1% voor de voedingsindustrie, dat is lager dan eerdere ramingen. Door de natte laatste maanden van 2023 en de eerste maanden van 2024 zal er een lager aanbod en een lagere productie in de aardappel- en groenteverwerking zijn. Tevens is de melkaanvoer in de eerste zeven maanden van dit jaar 1,5% lager dan vorig jaar. Voor het tweede halfjaar ziet de bank gunstigere verwachtingen. De hogere loonkosten kunnen gunstig zijn voor de businesscase voor automatisering en robotisering. ING sector banker Ceel Elemans: “De voedingsindustrie staat voor een aantal stevige uitdagingen. De sector moet van het gas af en voor elektrificatie zijn nog geen kant-en-klare oplossingen beschikbaar. Er is onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet. Ook vragen eiwittransitie en dierenwelzijn extra inspanningen van bedrijven. En de sector kan meer investeren in goed werkgeverschap.”

Vleesvervangers
De verkoop van vleesvervangers zit weer in de lift, meldt data-analist Nielsen. Dit na een stagnatie van twee jaar. “Het halen van klimaatdoelen is een ingewikkelde puzzel. De eiwittransitie levert een bijdrage. Na een verkoopdip van twee jaar neemt de vraag naar vleesvervangers weer toe. Hybride producten, een combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten, kunnen dat stimuleren door betere prijzen en minder smaakverlies”, is de mening van Elemans.

Zuivel
Het invoeren van importtarieven voor Chinese elektrische auto’s door de EU heeft geleid tot een reactie van China. De tarieven moeten de oneerlijke concurrentie tegengaan door subsidiëring van de Chinese overheid aan haar eigen autofabrikanten. Hierop is China een onderzoek gestart naar de EU-subsidies op zuivelproducten die naar het land worden geëxporteerd. Dit volgt op een eerder gestart onderzoek naar vermeende dumping van Europees vlees op de Chinese markt, onder andere door de Nederlandse vleesverwerker Vion. ING verwacht dat de grote exporteurs van Zuivel, waaronder Nederland, hier het meest last van gaan krijgen. “China heeft heel veel monden te voeden en de vraag naar dierlijke eiwitten blijft wereldwijd toenemen. Het land zal nog lang van import afhankelijk blijven. Deze nieuwe stap van China is een duidelijke tegenbeweging die het ideaal van vrije handel kan verstoren. We moeten nog zien hoe dit gaat aflopen”, denkt Elemans.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops