humanisering in diervoeding.jpg Honden- en kattenvoeding moet aan strenge eisen voldoen.

Achtergrond

Humanisering in diervoeding: ‘Koekje bij de drinkbak’

GORINCHEM – Huisdieren hebben in de afgelopen jaren een andere plek gekregen in het gezin, namelijk die van een volwaardig gezinslid. Dat past in deze tijd en in deze maatschappij. Mensen vinden het prettig om hun eigen leefwijze door te trekken naar die van hun huisdieren. Dat zie je bijvoorbeeld terug in diervoeding. Maar wat is er dan zoal veranderd in de voerbakjes van onze gezelschapsdieren? Dit vraagt Levensmiddelenkrant zich af.

Nanja Pol |

Benita Beekhof, association manager bij de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) zegt: “Onze maatschappij is flink veranderd, vergeleken met veertig jaar geleden. Deze trend is dus al geruime tijd gaande, al zijn daar geen precieze cijfers over bekend bij de NVG.” De samenleving erkent en herkent de maatschappelijke rol die het dier in het gezin heeft: die van gezelschapsdier in de ruimste zin. Zo zie je dat er huisdieren zijn met een eigen socialmediaacount. En er worden in onze maatschappij heuse verjaardagspartijtjes rondom hun geboortedag gevierd.

Een gezond, gelukkig leven
Beekhof legt uit dat mensen tijdens de coronaperiode meer dan ooit positieve gevoelens bij huisdieren gingen krijgen: “Het even naar buiten kunnen om de hond uit te laten. Maar ook andere huisdieren, zij boden troost in deze moeilijke tijden.” Een dier verwelkomen in de familie betekent ook het aanleren van verantwoordelijkheden die komen kijken bij het hebben van een huisdier. Je kunt stellen dat gezelschapsdieren een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid van mensen hebben. De rol van volwaardig lid van de familie versterkte hierdoor nog meer. Dat willen we voor ons huisdier ook: een gezond, gelukkig leven.

Compleet voer
Humanisering uit zich ook in andere aspecten. Beekhof: “Als mensen besluiten om bijvoorbeeld vegetarisch of biologisch te gaan eten, zie je dat het huisdier hierin meegenomen wordt en, net als het baasje, verantwoorde voeding krijgt zonder vlees of vis. Ik vind het logisch dat een overtuiging, bijvoorbeeld vegetarisch leven, is doorgevoerd in het hele gezin. Wanneer mensen bewust kiezen voor een bepaalde leefstijl, willen ze hun huisdier hierin ook meenemen. Dit resulteert in veranderingen in het aankoopgedrag van consumenten. Wij zien dat dit leidt tot een nog breder aanbod in de schappen met huisdiervoeding.”

Claims
Beekhof benadrukt dat het van belang is dat het dier ‘compleet’ voer krijgt. Ook als gekozen wordt voor een specifieke voedingswijze, zoals vegetarisch, is het van belang dat de voeding de juiste voedingsstoffen bevat. De claim ‘compleet’ of ‘volledig diervoeder’ wil zeggen dat het voer een complete maaltijd is en alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven. “Het aanschaffen van specialistisch voer is altijd beter dan zelf voer maken. Dieren hebben namelijk een ander, complexer metabolisme (stofwisseling, het proces dat eten en drinken omzet in energie, red.) dan mensen. Als je toch zelf voer wilt maken, doe het dan onder deskundige begeleiding van iemand die zich specifiek verdiept in voedingswijze van huisdieren”, aldus Beekhof. “Alle claims die je op een etiket ziet staan, moeten wettelijk verplicht wetenschappelijk onderbouwd worden”, verduidelijkt ze. “Er zit een strikte wetgeving op de verpakking van diervoer. Soms is de wetgeving zelfs strenger dan voor humane voeding. Want dieren hebben vaak een vast voedingspatroon en daarom kent diervoederwetgeving andere regels dan bij voeding die voor mensen bestemd is.”

Lees verder onder de foto ↓

Benita Beekhof.jpg Benita Beekhof.

Allergieën
Dieren kunnen, net als mensen, allergieën hebben. Ook dat kun je als een vorm van humanisering beschouwen. Aanpassingen in het eetpatroon, bijvoorbeeld voer dat afkomstig is uit specifieke eiwitbronnen, kunnen soelaas bieden. Ook dan geldt weer dat de claims op de verpakking wel moeten kloppen. Beekhof zegt: “Als een dier een allergie heeft, pas dan de voeding aan, maar wel met behulp van een dierenarts, die het juiste advies kan geven over wat geschikt is voor jouw huisdier.”
Dat advies kan verdergaan dan enkel het toepassen van het juiste voer om allergieën tegen te gaan.

Overgewicht
Een van de meest negatieve effecten van humanisering is waarschijnlijk overgewicht. Huisdieren kunnen namelijk net als mensen overgewicht hebben, waardoor aanpassingen in het voedingspatroon noodzakelijk zijn. De Universiteit van Utrecht heeft onderzoek gedaan of er een aantoonbaar verband is tussen huisdiereigenaren met obesitas en huisdieren met obesitas. Ga regelmatig met je dier naar de dierenarts voor inentingen, een wormenkuurtje, advies over voeding, maar ook voor gewichtscontrole.”
Mensen vinden het leuk om hun huisgenoot te verwennen. Als zij zelf gewend zijn om een koekje bij de koffie te nemen of een snack bij de borrel, dan zijn ze geneigd om ook het gezelschapsdier een lekkernij te geven. Op zich missen de dieren natuurlijk geen koekje bij de drinkbak, maar zijn ze als zodanig geconditioneerd. Hier geldt, net als bij mensen: snacken is gezellig, hoor, maar wel met mate. Beekhof: “Wanneer huisdieren compleet voer krijgen, is een extraatje voor hun fysieke gezondheid niet nodig. Wel is het leuk en kan het bijdragen aan een positieve relatie tussen mens en dier om af en toe een snack of beloning te geven. Wat echter echt uit den boze is, is een snack die voor mensen bedoeld is, zoals een stukje kaas of zoetigheid. Onze snacks bevatten te veel vet, suiker en zout. Trakteer ze liever op een snack uit de supermarkt of dierspeciaalzaak zoals een kauwstick of een honden- of kattensnoepje. Want ik snap dat het moeilijk is om die vragende ogen blik te weerstaan. Dat vergt pas zelfbeheersing!”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.