HATTEM – De op 15 mei geopende nieuwe Lidl in het Gelderse Hattem heeft een bijzondere regenwateropvang. Hierdoor zijn de koelingen in de winkel energiezuinig en wordt de riolering ontlast. Verder zijn er nog meer duurzame oplossingen in de winkel doorgevoerd.
Aangepast met extra informatie van Lidl op 21 mei 08:44
Het regenwater dat op het dak van de winkel valt wordt opgevangen in een grote ondergrondse tank die 100.000 liter kan bevatten. Het opgevangen regenwater wordt weer door de winkel gebruikt om de koelingen efficiënter te laten werken door de warmte af te voeren via een speciale warmtewisselaar. Hierdoor bespaart de Lidl op de energiekosten. Die zijn al verwaarloosbaar door de bijna 500 zonnepanelen op het dak die de winkel van groene stroom voorzien. Door gebruik te maken van led-verlichting wordt ook hier energie bespaard. Net als alle andere Lidl-winkels is ook deze gasloos.
Restwarmte
In de winkel wordt de restwarmte van de koelingen gebruikt voor de klimaatregeling. De winkel zelf is gebouwd met duurzaam geproduceerd en gecertificeerd hout en geïsoleerd met materiaal dat gedeeltelijk gemaakt is uit gerecyclede spijkerbroeken. Op de vloer van de winkel liggen geen tegels waardoor op materiaal wordt bespaard.
Regenwater dat op het parkeerterrein valt wordt ook opgevangen in plaats van dat het het gemeentelijke riool instroomt. Het wordt apart opgevangen in een systeem dat een capaciteit heeft van 200.000 liter regenwater. Door alle maatregelen heeft de Lidl in Hattem een A+++++ (vijf plusjes) certificatie.
Als de opslagtanks onverhoopt vol zitten en de bodem ook verzadigd is, wordt het overtollige water afgevoerd naar het riool op tijdstippen dat het kan. Volgens Lidl zal dit echter zelden gebeuren omdat ze het water zoveel mogelijk gebruiken en opslaan.
Bron: Levensmiddelenkrant