FPSM2780.jpg Teler Johannes Straver van Straver Biologisch en Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop bij Hak. Foto: Hak

Fabrikanten

Hak opent eerste proefboerderij om duurzame, lokale teelt te versnellen

Hak gaat een nieuwe, directe samenwerkingsvorm met telers aan om de duurzame en innovatieve teelt in Nederland te versnellen. De eerste Proefboerderij opent deze maand in Noord-Brabant. Tegen 2027 wil Hak vijf van deze boerderijen verspreid over Nederland hebben.

Redactie |

“Nauwe samenwerking in de keten is onmisbaar in de verdere verduurzaming van de Nederlandse landbouw”, zegt Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij Hak. “Duurzaam telen gaat namelijk pas werken op grote schaal. Het beeld dat aan duurzaam telen kleeft – van de bioboer die alles met de hand doet - is al lange tijd achterhaald. Dé oplossing zit in het grootschalig inzetten van deze nieuwste technologieën en het verzamelen van zoveel mogelijk data, om verder en sneller te kunnen optimaliseren. Alleen zo kunnen we duurzame, biologische voeding toegankelijk en betaalbaar maken voor een grote groep consumenten. De nieuwe manier van samenwerken op de Hak Proefboerderij biedt ons de kans om écht samen te leren en vooruit te komen met de hele keten. We willen de stok steeds verder vooruit gooien. En blijven testen, leren en implementeren.

In tegenstelling tot traditionele samenwerkingen tussen voedselproducenten en telers, investeert Hak ook in de boerderij, het land en de machines. Dit betekent dat Hak niet alleen betaalt voor het eindproduct, maar ook bijdraagt aan de opzet en het onderhoud van de boerderijen.

Experimenten
Met de Landbanking Group wordt een pilot gehouden. Deze organisatie monitort de staat van percelen via satellietbeelden, AI-modellen en grondonderzoek. In samenwerking met BO Akkerbouw wordt met een Biodiversiteitsmonitor de bodemkwaliteit gemonitord, wat cruciaal is voor het nemen van de juiste teeltbeslissingen. Hak test in het kader van risicospreiding of biologische gewassen die normaal alleen in Zeeland en Zuid-Holland worden geteeld, ook in andere regio's zoals Noord-Brabant kunnen groeien. Momenteel worden op de locatie in Brabant biologische velderwten, tuinbonen, boerenkool op stronk en rode kool geteeld.

Ambitie
“Onze ambitie is om nog meer Hak Proefboerderijen te openen. Daarbij kijken we uiteraard goed naar de juiste match, de samenwerking moet bijdragen aan de doelstellingen van de teler en die van Hak. Ook verwelkomen we graag ketenpartijen om kennis uit te wisselen. We nodigen beleidsmakers, wetenschappers, de media, klanten en businesspartners dan ook van harte uit op de Proefboerderij, want alleen ga je sneller, maar samen komen we verder.”

Bron: Levensmiddelenkrant