gvo-230829-320.jpg De cao's gelden voor alle medewerkers in supermarkten. Foto: Gerard van Oosbree/Levensmiddelenkrant

Achtergrond

Cao-onderhandelingen supermarkten zitten vast

WOERDEN – De onderhandelingen voor de twee supermarkt-cao’s zitten vast. Op 7 november zaten de werkgevers en vakbonden bij elkaar en kon er geen overeenstemming worden bereikt. De oude cao’s liepen al in juli van dit jaar af.

Gerard van Oosbree |

Binnen de supermarkten zijn twee cao’s, een voor het personeel van de filialen van de grote supermarktketens en een voor de medewerkers van zelfstandige supermarkten en franchisenemers van de ketens. De teksten in deze cao’s zijn nagenoeg hetzelfde en wijken alleen op details af. Dat is de reden waarom de onderhandelingen over de twee cao’s gelijktijdig worden gevoerd.

Uitdagend
In een verklaring schrijven werkgeversorganisaties Vakcentrum en VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen) dat het economisch erg uitdagende tijden zijn en dat de winstgevendheid in de retailbranche sterk onder druk staat. Volgens de werkgevers zijn de uitdagingen waar de branche voor staat niet verenigbaar met de wensen van de vakbonden.

Realistisch
De werkgevers bieden een looptijd tot 1 juli 2025 met een eenmalige loonsverhoging van 3% per 1 januari. Ook moet er samen verder worden gewerkt aan de veiligheid in supermarkten en willen de werkgevers de huidige regeling voor vervroegd uittreden (RVU regeling) voortzetten. Volgens de werkgevers is het loonbod realistisch en wordt er met de aanvullende voorstellen perspectief geboden dat past bij de sector en deze tijd. Het is dan ook jammer dat er geen overeenstemming is bereikt, melden de werkgevers.

Teleurgesteld
In een reactie aan Levensmiddelenkrant zegt de woordvoerder van FNV Handel dat de bond teleurgesteld is in het bod van de werkgevers. De bonden eisen onder andere 4% loonsverhoging vanaf 1 juli 2024 en behoud van de 50% toeslag voor werken op zondag. De vakbonden gaan nu terug naar de leden en zich beraden over welke consequenties het stuklopen van de onderhandelingen moet hebben.

Bron: Levensmiddelenkrant