BRUSSEL – Medewerkers van het Belgische Delhaize zijn in rep en roer nadat het bedrijf woensdag aankondigde 2500 medewerkers de wacht aan te zeggen. In vijftig winkels werd spontaan gestaakt.
De vakbonden hebben fel gereageerd op de bekendmaking van het transformatieplan van Delhaize, meldt vakblad Gondola. Het resultaat woensdag waren spontane stakingen in circa vijftig vestigingen van de geplaagde retailer. Donderdag werd opnieuw gestaakt, nu in 37 winkels.
Misère
Het supermarktbedrijf - waar Nederlander Frans Muller sinds november 2013 de scepter zwaait – maakt nog steeds winst, maar het marktaandeel loopt zienderogen terug. Muller wijt de misère ondermeer aan de opmars van discounters als Lidl, Aldi en inmiddels ook kwaliteitsgrutter Albert Heijn.
Sluitingen
De Delhaize directie ziet daarom heil in een ferm ontslagplan, waarbij zeker 2500 medewerkers hun baan zullen verliezen. Ook zullen veertien slecht renderende winkels voorgoed sluiten. De vakbonden berekenden dat daarmee zo’n 900 banen gemoeid zijn. In andere vestigingen gaan dus ook veel banen verdwijnen; zo’n 1600 stuks.
Ongekend
In totaal heeft Delhaize circa 15.000 mensen op de loonlijst staan. Wat zou betekenen dat zeker 16,5 procent van het huidige personeel de wacht wordt aangezegd. Tevens staat er een loonsverlaging voor de achterblijvers op stapel. Alles bij elkaar een ongekend harde ingreep in het van origine sterk beschermde Belgische arbeidsmarktklimaat.
Dumping
De actievoerders en vakbonden zijn dan ook niet bepaald bereid het plan te slikken. De aangekondigde loonsverlaging bestempelen ze als ‘sociale dumping’. Het feit dat voormalig topman Pierre-Olivier Beckers enkele maanden terug met een gouden handdruk van 7,6 miljoen euro vertrok, kan daarnaast op zeer weinig sympathie rekenen. Nieuwe acties staan op stapel.
Bron: Levensmiddelenkrant