Packshot-asset-lactalis.png

Unieke samenwerking Tetra Pak en Lactalis

LAUSANNE – Tetra Pak en Lactalis hebben een kartonnen verpakking onthuld die gebruik maakt van gecertificeerde gerecyclede polymeren die gekoppeld zijn aan gebruikte drankenkartons, een primeur voor de drankenkartonindustrie en een belangrijke stap in de richting van een circulaire economie.

Redactie |

Dit materiaal is door ISCC PLUS gecertificeerd. Dit betekent dat de gecertificeerde gerecyclede polymeren bestaan uit een mix van gerecyclede en niet-gerecyclede, nieuwe fossiele grondstoffen, met daarbij de verzekering dat het gerecycled materiaal wordt ingekocht en gevolgd in de hele toeleveringsketen. Dit wordt geverifieerd door een externe auditor, volgens de ISCC Chain of Custody Procedure. Het chemische recyclingproces zorgt ervoor dat de gecertificeerde gerecyclede polymeren de kwaliteit, voedselveiligheid of andere kenmerken van de verpakking niet in gevaar brengen, wat het circulaire potentieel van de dozen laat zien.

100 miljoen investeren
Deze ontwikkeling houdt hoogwaardige grondstoffen in omloop en vermindert de afhankelijkheid van nieuwe, fossiele materialen. Dit sluit aan bij de ambities van beide bedrijven om het milieuprofiel van verpakkingen verder te verbeteren. Tetra Pak is van plan om de komende vijf tot tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro te investeren om dit te bereiken. Lactalis heeft verantwoorde verpakkingen en de circulaire economie tot een van zijn wereldwijde milieuprioriteiten gemaakt.

Collectieve actie
Joël Llovera, inkoopdirecteur van Lactalis Iberia, zegt: "Onze samenwerking met Tetra Pak komt uit een gedeelde visie over milieubeheer voor toekomstige generaties. Verpakkingsinnovatie speelt een belangrijke rol bij duurzame vooruitgang. De overgang van polymeren op fossiele basis naar gerecyclede polymeren, is een belangrijke stap in de richting van ons doel." Marco Marchetti, vice president Packaging Materials, Sales and Distribution Solutions bij Tetra Pak, voegt hieraan toe: "Deze ontwikkeling is van cruciaal belang als we voedsel- en drankenproducenten willen helpen bij de circulariteit van hun materialen, afval omzetten in nieuwe hulpbronnen en de afhankelijkheid van nieuwe, fossiele materialen te verminderen. Daarbij hebben we collectieve actie nodig in het hele systeem en wetgeving die dit mogelijk maakt. Wetenschappers, beleidsmakers, recyclers, spelers uit de industrie en anderen moeten samenwerken om uitdagingen om te zetten in kansen, zoals blijkt uit onze eerste wereldwijde primeur met Lactalis." Deze stap sluit ook aan bij de verwachtingen van consumenten over de hele wereld, die een grotere betrokkenheid van merken eisen op het gebied van duurzaamheid en hun eigen gedrag beginnen aan te passen om daarbij aan te passen.

Bron: Levensmiddelenkrant