AMSTERDAM – Odin organiseert een bijeenkomst om het te hebben over een onafhankelijke biologische en zaadvaste veredelingsketen voor de biosector. Dit komt vooral voort uit het feit dat veel veredelaars aangeven gentech in te willen zetten voor biologische gewassen.
Momenteel is gentech nog verboden, maar de EU overweegt om het toch toe te staan. Wanneer dit gebeurt, willen veel veredelaars hier gebruik van maken. Maar waarom is die steeds grotere invloed van gentech nou zo erg? “Planten zo veranderen dat nateelt met zelfgewonnen zaad voor boeren moeilijk of onmogelijk wordt, staat voorop en dat zet een rem op diversiteit. En dat terwijl we voor een gezonde landbouw en voeding juist een grote diversiteit aan gewassen nodig hebben”, aldus Lammerts van Bueren, emiritus hoogleraar biologische veredeling.
Proeverij
Op 23 oktober om 19.30 uur zal de bijeenkomst van biologische coöperatie Odin plaatsvinden over het opzetten van een onafhankelijke veredelingsketen. Er zullen werkgroepen zijn en een proeverij van zaadvast veredelde wortels met Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed. Ook zijn er verschillende sprekers aanwezig: Edith Lammers van Bueren, Joris Kollewijn (biodynamische boer), Theo Boon (ontwikkelmanager zaadvaste rassen Odin) en Merle Koomans van den Dries (directeur Odin).
Bijdrage
Odin maakt samen met een aantal biodynamische boeren deel uit van een veredelingsproject van wortels en uien van Stichting Zaadgoed. Ook heeft het bedrijf het fonds New Definitions opgericht met kunstenares Claudy Jongstra en de Iona Stichting. Het fonds financiert biologische veredelingsprojecten. Het bedrijf zegt een goede positie te hebben om een bijdrage te leveren aan een onafhankelijke veredelingsketen voor de biologische sector.
Bron: Levensmiddelenkrant