2 jaar Kruidenrijk Grasland.jpg Het project Kruidenrijk Grasland loopt inmiddels twee jaar en melkveehouders zijn er positief over.

Formules

Aldi en FrieslandCampina werken succesvol samen voor meer biodiversiteit

CULEMBORG - De 43 melkveehouders die deelnemen aan het project Kruidenrijk Grasland van Aldi en FrieslandCampina, hebben op eigen initiatief extra grasland aangelegd en ingezaaid met een mix van diverse soorten grassen en kruiden.

Redactie |

Al twee jaar zijn de melkveehouders positief over de resultaten. Het doel van het project is om de zuivelketen te verduurzamen. De kruidenmix bevat waardevolle mineralen en sporenelementen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de koe. De vergoeding van Aldi aan de melkveehouders voor de inkoop van de zaden en het werk, maakt deze investering mogelijk.

Verbetering biodiversiteit
De kruidenrijke graslanden trekken insecten en weidevogels aan, wat de biodiversiteit van het land verbetert. Een tweede positief effect is dat de bodemkwaliteit wordt verhoogd door de langere wortels van de kruiden, die het water beter vasthouden. Bovendien is er minder (kunst)mest nodig, waar het milieu baat bij heeft.

Twee jaar experimenteren
Het is soms nog zoeken naar het optimale beheer van de kruidenrijke graslanden, maar de melkveehouders leren van elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. De meesten zijn erg enthousiast en de goede resultaten inspireren enkele deelnemers om het aantal hectares uit te breiden. Melkveehouder Evers uit Someren is van vijf naar achttien hectare gegaan. “Door de mix van kruiden en grassen heb ik minder kunstmest hoeven gebruiken, dat is heel positief”, aldus Evers. “Vorig jaar is duidelijk gebleken dat het kruidenrijk grasland ook beter bestand is tegen droogte. Dit jaar is een stuk natter, maar ook nu groeien het gras en de kruiden goed.”

Special edition zuivelpak
Om deze mijlpaal te vieren heeft Aldi een special edition zuivelpak ontwikkeld voor zijn Milsani-melk. Op het pak staat een QR-code met een link naar meer informatie over het project en interviews met melkveehouders.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.